Fra Kødbyen til palæ i Bredgade

Planerne om et innovationscenter på 6.000 kvadratmeter er skrinlagt. I stedet går mode- og pelsbranchen sammen om 1.600 kvadratmeter i Bredgade, og her bliver der ikke plads til planlagte billige lejemål til iværksættere.

Toppen af den danske mode- og pelsbranche har opgivet planerne om et fælles innovationscenter med plads til unge iværksættere. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE

Toppen af dansk mode- og pelsindustri opgiver planerne om et innovationscenter på mindst 6.000 kvadratmeter, hvor iværksættere skulle få adgang til billige lejemål. I stedet går de sammen i et palæ i Bredgade i København på 1.600 kvadratmeter, som ikke har plads til en planlagt klynge af kreative iværksættervirksomheder.

Det sker, efter at drøftelser med både staten og Københavns Kommune om større lejemål er gået i vasken, og fordi åbningen er blevet mere end et år forsinket, erfarer Berlingske Business. Trods vanskelighederne og nedskaleringen er bagmændene dog tilfredse med resultatet.

»Vi har skrevet under på lejekontrakten og åbnet champagnen. Vi er overordnet godt tilfredse. Men det er rigtigt, at vores kongstanke var at få endnu flere kvadratmeter og dermed plads til at huse talentfulde iværksættere og designere,« siger Thomas Klausen, direktør i Dansk Mode & Textil.

Bagmændene gik efter en »egnet lokation i det centrale København, hvor der både er plads nok til de etablerede virksomheder og samtidig adgang til billige lejemål, så også iværksættervirksomhederne har råd til at bosætte sig i den kreative klynge,« fremgår det af et dokument fra projektets indledende fase.

De færre kvadratmeter betyder, at den centralt placerede klynge ikke bliver til noget, og at iværksættervirksomhederne som kompensation i stedet får 400-500 kvadrameter at boltre sig på ved Langelinie.

»Afstanden mellem palæet og lokalerne på Forbindelsesvej ser jeg faktisk som en fordel. De får mere selvstændighed og råderum derude og kan derfra nemmere accelerere processen,« siger Kopenhagen Furs’ marketing- og forretningsudviklingsdirektør, Kenneth Loberg.

Havde Kopenhagen Fur og Dansk Mode & Textil fundet de oprindeligt planlagte 6.000 kvadrameter, ville de ifølge Loberg ikke være blevet brugt på iværksættere. De 4.000 ekstra kvadratmeter ville være blevet brugt som eventlokaler, forklarer han.

Smykkeindustrien springer fra

Foruden mode- og pelsindustrien skulle smykkeindustrien også have været repræsenteret i det planlagte innovationscenter. Men økonomien i projektet har været så usikker, at Guldsmedebranchens Leverandørfore-ning har trukket sig og alligevel ikke vil dele adresse med pels- og modeindustrien som planlagt.

»Jeg har været nødt til at sige, at vi på den korte bane ikke kan sige ja til at flytte sammen med dem. Der har ikke været nok håndfaste oplysninger om økonomien til, at vi som brancheforening kunne gå med,« siger Jens R. Møller, direktør i Guldsmedebranchens Leverandørforening, og tilføjer:

»Men vi kan godt lide tankerne bag projektet og vil gerne samarbejde.«

International genlyd

Det kommende innovationscenter skulle ifølge de oprindelige planer blive »et ikon for design, viden, innovation og forretningsudvikling«. Det skulle tilmed »bidrage aktivt til at markedsføre dansk mode, design og København« og give »international genlyd«. På trods af dette og en aktiv lobbyindsats har hverken staten eller Københavns Kommune kunnet give den afgørende håndsrækning til at finde egnede lokaler.

Senest har handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) forsøgt at få pels- og modefolkene ind i Philip de Langes Palæ i tilknytning til Udenrigsministeriet, men staten ville i sidste ende ikke lade det private initiativ bo i de statslige lokaler.

»Styrelsen kunne ikke se fremmede lejere i palæet,« siger direktør Thomas Klausen fra Dansk Mode & Textil.

Tilmed er planen om at få Københavns Kommune til at skabe plads til pelse, smykker og mode i store dele af Kødbyen og DGI-byen løbet ud i sandet. Netop her var der masser af kvadratmeter til iværksættere, men mink- og modebossernes indtog ville betyde, at nuværende lejere skulle smides på porten. Oprindeligt var det planlagt, at innovationcenteret skulle have adresse på Nordhavnen, men det projekt stødte også på grund.

De bristede planer om en kreativ iværksætterklynge i København ærgrer direktør i Dansk Iværksætterforening Jakob Engel-Schmidt.

»Det er ærgerligt, når man har involveret en række aktører og tænkt store tanker, at der så ikke bliver plads til vækstlaget som planlagt. For vi ved, at når man sammensætter kompetencer, viden og iværksættere, opstår der ofte spændende projekter og ideer, som vil blive til gavn for samfundet som helhed,« siger han.

Dansk Mode & Textil forventer at være på plads i palæet inden sommerferien.