Fra kanin-disko til ejendomskonge: Norsk eventyrer på dansk opkøbstogt

Nordmanden Ivar Tollefsen er Skandinaviens største private ejer af udlejningsboliger og har i de senere år også købt op i Danmark, senest en portefølje til 1,5 mia. kroner. Han er kendt for eventyrlyst, fartglæde og omdiskuterede forretningsmetoder.

Ivar Tollefsen TOPFOTO
Den norske forretningsmand og eventyrer Ivar Tollefsen har udtalt, at han ikke sidder mere bag et skrivebord end højst nødvendigt. Men han betragter sig ikke som en risikotager eller et konkurrencemenneske. »Jeg kan lide at mestre vanskelige situationer, men har ingen risiko-forkærlighed. Jeg hænger ikke i et tov på en bjergvæg i nogle uger bare for risikoens skyld, men fordi det er en glæde at mestre noget, som er virkelig vanskeligt,« har han sagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Molin JESPER MOLIN IAMJES

Han forcerer med glæde stejle, iskolde bjergvægge og slår rekorder i at krydse den grønlandske indlandsis. Og skal man tro den seneste tids skriverier om Ivar Tollefsen i de norske aviser, er der også kold forretningssans bag den 57-årige nordmands ejendomsimperium.

Over de sidste godt 15 år har Tollefsen opbygget en portefølje, som gør ham til Skandinaviens største private ejer af udlejningsboliger og en af Norges rigeste mænd med en anslået formue på omkring 20 mia. norske kroner.

I de seneste år har ønsket om at ekspandere også omfattet Danmark, hvor Ivar Tollefsen senest har opkøbt omkring 1.400 boliger for lidt over 1,5 mia. danske kroner.

En del af hans boligejendomme i specielt Norge og Sverige er socialt boligbyggeri i belastede områder, og Tollefsen har selv udtalt sig om socialt engagement og ansvar.

Men ifølge blandt andet Norges største erhvervsavis, Dagens Næringsliv, er der en del at udsætte på nordmandens forretningsmetoder. Avisen har i en række artikler gravet i tilfælde, hvor Tollefsens ejendomsselskaber, Fredensborg og Heimstaden, anklages for at have overdrevet boligarealer, omgået regler om kommunal tilbagefaldsret, forsømt vedligeholdelse eller stået for store huslejestigninger.

Det fik i november sidste år Tollefsen til at ty til et læserbrev i samme avis, hvor han afviser dens journalistik som »groft urimelig« og »ensidig«.

»Vi er og skal være en bedrift som ikke bare bidrager til positiv økonomisk vækst, men som også gør en forskel for samfundet og vores lejere,« skrev Ivar Tollefsen blandt andet.

Nordmanden er selv et produkt af små kår og har ingen uddannelse andet end et afbrudt gymnasieforløb. Han lagde grunden til sin første formue ved som teenager at køre rundt med mobile diskoteker, hvilket blev til virksomheden Rabbit Disco – »kanin-disko« – der senere udvidedes med DJ-formidling, udleje af udstyr og indretning af danselokaler og beværtninger.

Han har udtalt, at han som 26-årig var god for 20 mia. norske kroner og som 27-årig et rundt nul efter at have solgt selskabet til et firma, der snart efter gik konkurs.

Båret af eventyrlyst kastede han sig derefter i 1990erne over at sprænge rekorder på grønlandstogter og bjergklatring i fjerne og gerne iskolde egne, hvilket mundede ud i bøger og foredrag, der skaffede ham penge nok til at gøre sine første ejendomsinvesteringer.

Han har siden også vovet sig ud i rallykørsel, ikke mindst det benhårde ørkenløb Dakar Rally, hvor han er den bedst placerede amatør nogensinde.

Ivar Tollefsen i fuld fart i sin Nissan under Dakar Rally 2009 i Argentina. Han endte på en fjerdeplads som den bedst placerede amatør nogensinde i det hårde ørkenløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / Ritzau Scanpix.

Ejendomsinvesteringerne har givet ham et imperium på over 37.000 udlejningsboliger til en værdi af omkring 80 mia. norske kroner, fordelt på Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Holland. Alene i de sidste to år har han ifølge Dagens Næringsliv købt op for over 36 mia. norske kroner.

Ivar Tollefsen har ofte omtalt sit motto som »ingen respekt og al respekt«. For nogle år siden forklarede han det i et interview således:

»I »ingen respekt« indgår, at man skal tænke frit og have drømme og tænke positivt som udgangspunkt. I »al respekt« indgår, at man skal forberede sig grundigt.«