Fra kæmpe koncern til lille lejerådgiver

Efter en årrække med ansvar for Novo Nordisks mange ejendomme er Jan Johannesen blevet seniorkonsulent i 2move med en håndfuld ansatte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter 29 år i Novo Nordisk og næsten 17 år som ejendomschef i medicinalkoncernen er 54-årige Jan Johannesen netop begyndt i iværksætterfirmaet 2move, der rådgiver virksomheder og organisationer om lokaler og lejekontrakter.

»Nok var der til sidst 40.000 i Novo Nordisk, men jeg var den eneste, der sad med lejekontrakter. Nu får jeg tre nye kolleger, som er dedikerede inden for samme område,« siger Jan Johannesen om skiftet.

Kun lejere

Kollegerne er den jævnaldrende og ligeledes nyansatte Bjarne Eilertsen med en fortid i NCC samt Majbritt Christensen og Jacob Garder, der sammen grundlagde 2move for tre år siden.

Det lille firma med adresse tæt på Nørreport har skarpt fokus på at rådgive lejere – et område, som mange spår fremgang i disse år. Og 2move slår på, at firmaet, modsat erhvervsmæglere, altid kun repræsenterer lejersiden.

Foruden kontrakter og lejevilkår omfatter rådgivningen også at kortlægge lokalebehovet og mulige placeringer.

Tre årtier hos Novo

Jan Johannesen nåede næsten at runde tre fulde årtier i Novo Nordisk, hvor han begyndte i Poul Schlüters (K) statsministertid efter et enkelt år som nyuddannet maskiningeniør i et rådgivende ingeniørfirma.

Faktisk var arbejdspladsen Nordisk Gentofte, som få år efter blev lagt sammen med Novo Industri. Her var Jan Johannesen først procesprogrammør og siden projektleder. Sideløbende tog han en HD-uddannelse og blev controller og siden ejendomschef.

»Jeg havde til sidst ansvaret for vel op imod en million kvadratmeter fordelt på 200-300 danske ejendomme, hovedsageligt i Bagsværd, Gentofte, Hillerød og Kalundborg. Desuden har jeg været involveret i en række udbygninger og eksekveret mange flytteplaner, formentlig for 5.000-6.000 ansatte,« siger Jan Johannesen.

Holdt skatter i skak

Opgaverne har også omfattet at købe og sælge jord og ejendomme, forhandle om lejekontrakter og rådgive datterselskaber i udlandet. Yderligere en opgave har været at overvåge de offentlige vurderinger og opkrævninger af ejendomsskat, og indsatsen her har jævnligt udløst nye rudekuverter fra det offentlige med lavere regninger.

Jan Johannesen håber at kunne arbejde med mange af de samme ting hos 2move – og vil gerne være med til at udvide tilbuddene, der især går på kontorlokaler.

»Jeg håber også, at jeg kan udnytte mange års erfaring med at indrette og styre lokaler til industri og laboratorier.«

Flittig i haven

Jan Johannesen har kendt sin hustru siden gymnasieårene i Frederikshavn. Parret har to døtre på 19 og 23 år og tager gerne med venner i teatret, til koncerter (især jazz) og kunstudstillinger.

Og så er den nye 2move-rådgiver efter eget udsagn ret sund:

»Det er nok en positiv afsmitning fra Novo Nordisk, som har meget fokus på sundhed. Jeg løber meget og dyrker også triatlon, og så er jeg efterhånden blevet en flittig havemand.«