Fra i dag skal du lære Cita at kende

Som et alternativ til den udskældte Cibor-rente indføres i dag en ny reference-rente, der har betydning for blandt andet bolig- og virksomhedslån.

Bankernes organisation, Finansrådet indfører nu den såkaldte Cita-rente, der skal erstatte cibor-renten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Mød Cita. Hun er - i modsætning til sin storebror Cibor - til at stole på. Til gengæld er hun, ifølge bankerne, også en lidt dyrere dame.

Fra og med i dag indfører Finansrådet en ny reference-rente ved navn Cita, der er tiltænkt som afløser for den meget udskældte Cibor-rente.

Balladen startede i England

Hele balladen om de såkaldte interbank-renter begyndte for alvor i sommer, da det blev klart, at store internationale banker havde manipuleret med den britiske Libor-rente, som danner grundlag for finansielle produkter og lån for mange milliarder kroner verden over

Rentesatsen fastsættes ved, at banker, der opererer på det britiske marked, selv indberetter rentesatser til myndighederne.

Men eftersom lånemarkedet mellem bankerne reelt set er frosset til i kølvandet på finanskrisen, er priserne kunstige og gav altså bankerne mulighed for at manipulere med deres indberetninger for at få profit.

Cibor var mistænkelig

Herhjemme har blandt andre Berlingske Business beskrevet, hvordan også den danske pendant Cibor-renten har en række svagheder og har ligget i mistænkelige niveauer siden finanskrisen

Debatten fik i efteråret Finansrådet, Erhvervs- og Vækstministeriet, Realkreditrådet og Realkreditforeningen til sammen at beslutte at indføre en ny reference-rente: Cita. Den er - i modsætning til sin forgænger - baseret på reelle renteswap-handler mellem bankerne, og snyd kan derfor hurtigt opdages.

Bankerne tilfredse med ny rente

Bankerne har til gengæld i processen indvendt, at det nye system også er dyrere at administrere

Men overordnet set er Finansrådet tilfreds med den endelige løsning.

"Vi er glade for, at det er lykkedes at finde stillere til den nye referencerente, og at vi hermed har fået etableret en referencerente, som kan supplere den eksisterende CIBOR-rente, som det har været ønsket af Erhvervs- og Vækstministeriet", siger underdirektør Søren Gade fra Finansrådet i en pressemeddelelse i dag.

Kunder skal tilbydes nye lån

Ifølge Finansrådet vil landets banker arbejde på at tilbyde lån baseret på Cita senest 1. juli i år. Kunder der allerede har Cibor-baserede lån skal ifølge Finansrådet "snarest muligt" tilbydes at bytte deres lån ud med nye, der er baseret på Cita.

Tilbuddet skal udgøre et reelt alternativ for kunderne, men der vil stadig være de almindelige omkostninger forbundet med låneomlægningen.

Læs mere om den nye Cita-rente på Finansrådets hjemmeside