Fra herreløst til hovedløst

Jens Chr. Hansen, erhvervskommentator på Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en tid hvor det offentliges budgetter er på skrump, er det befriende, at det filantropiske Danmark skruer op for bevillingerne. Aldrig tidligere har fonde og foreninger drysset så mange penge udover Danmarkskortet som i disse år. En af disse er foreningen Realdania - i daglig tale Realdaniafonden.

Realdania har rødder helt tilbage til etableringen af realkreditten i 1700-tallet, men konkret blev Realdania etableret i 2000 i kølvandet på Danske Banks køb af Realkredit Danmark. I den forbindelse skulle der besluttes, hvad der skulle ske med de mange opsparede milliarder i Foreningen RealkreditDanmark. Penge som tilhørte boligejerne, opsparet igennem flere generationer. Politikerne besluttede at kapsle opsparingen inde i Realdania, og lige siden har dette fritsvævende institut, ofte benævnt som herreløse milliarder, været en omstridt størrelse. Kritikken har til tider været hård, også i disse spalter. Men kritik af fondens magtbrynde, af ekstravagante omkostninger og af demokratiunderskud i de organer, der styrer Realdania.

Det skal med, at Realdania har udfyldt en god rolle i udviklingen af bymiljøerne i Danmark, og at Realdania ofte er trådt til med finansiering af projekter, hvor de offentlige bevillinger ikke rakte. Ligesom man heller ikke kan beskylde ledelsen igennem mange år, repræsenteret ved direktør Flemming Borreskov, for at sidde på hænderne. Men denne kreativitet har også kostet.

Opgaven for Realdania-ledelsen har været at få et stabilt, konkurrencedygtigt afkast på den opsparede kapital. Her har fonden ikke altid haft en heldig hånd. Fonden holdt således i lang tid ved sine Danske Bank-aktier, kritikere hævder, at det skyldes de ben i Danske Bank-bestyrelsen, som faldt af til Realdania-folkene. Et fejlskud var også etableringen af kapitalfonden Dania Capital, som beskrevet i dagens Berlingske Business. Desværre et alt for tydeligt bevis på, at fonden har manglet aktive, kritiske ejere, der har kunnet stille bestyrelse og direktion til regnskab.

Et par af konstruktionerne i Realdania, herunder Dania Capital, ligner konstruktioner, hvor hensynet til partnernes profit synes at have vejet tungere end hensynet til sikkerhed for fondens formue. Det pynter ikke på imaget for en filantropisk forening.