Fra Grenå til udlandet

Selv om Nordisk Tang langt fra er færdige med at få danskerne til at spise tang, er de allerede i fuld gang med at forhandle kontrakter i udlandet.

Foto: Henning Bagger. Nordisk Tang i Grenå laver tangprodukter, har endnu kun få maskiner. Iværksætter er Heine Max Olesen. Her er Heine og hans medejer
Læs mere
Fold sammen

Den et år gamle virksomhed Nordisk Tang har knapt fået fat i det danske marked, før holdet bag er i gang med at få resten af verden til at spise deres tangprodukter. For nylig blev den første store ordre sendt af sted til Tyskland, og derudover bliver der i øjeblikket forhandlet kontrakter med fem andre lande.

»Italien har lige modtaget de sidste prøvepakker. Det er en gammel Grenå-dreng, der arbejder i et stort italiensk firma. Vi vil sælges i Magasin-lignende kæder, derfor har vi også sagt nej til nogle italienske firmaer, fordi vi ikke mente, at de var i den ånd, som vi ville køre herhjemme,« siger Heine Max Olesen.

Der er også ved at blive udarbejdet konkrater med forretninger i Norge og Sverige. Tre kinesiske virksomheder er ved at blive screenet, og så er tangprodukterne også på vej til Spanien.

»Vi har møde med det første spanske »Magasin-hus«. Det er en grenågenser, som har boet i Spanien i 20 år, der har arrangeret aftalen. De har fået produkterne derned, og der bliver udarbejdet spansk salgsmateriale lige nu.«

Jyderne er mere tangparate

Herhjemme er Nordisk Tang ved at have godt hånd om jyderne, mens Sjælland, Fyn og øerne halter en smule efter.

»Jyderne er mere tangparate. Men de har også haft længere tid til at vænne sig til det, fordi vi startede her. På det ene år, vi har været i gang, er der sket meget. Sidste år vidste ingen, hvem vi var. Nu ved alle det,« fortæller Heine Max Olesen.

Der er fart på eksporten, og det kan betyde, at Nordisk Tang kan blive nødt til at tage en investor ind. Det forklarer den daglige leder af virksomheden, Kristian Skjold Ottesen.

»Det er svært at sige, om vi kan klare os uden investorer. Det kommer an på, hvor hurtigt vi vil nå målet. Vi har samtaler med nogen, men hvis vi skal have investorer, skal de bibringe mere end blot kapital. Det skal være en strategisk investor,« siger han og tilføjer:

»Vi kunne godt satse 100 procent på organisk vækst, men det er ikke sikkert, at det er det, der er mest hensigtsmæssigt, fordi der er nogle store spillere i Europa og Danmark, og pludselig kan vi blive overhalet indenom, hvis vi ikke gør det smart og klogt. Og måske hurtigt.«

TV: Mød iværksætteren der sælger tang