Fra forskning til forening

Henrik Bang skiftede for ti år siden fra byggeforskning til chefposten i Bygherreforeningen, som nu skal være meget mere synlig.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Som forsker nåede man sjældent at følge ideerne til dørs. Men her i Bygherreforeningen er jeg med til at implementere de gode ideer i praksis, for eksempel i forhold til det politiske system og lovgivning.«

Sådan siger Henrik L. Bang om sit jobskifte i 2004, da han som 36-årig blev sekretariatsleder og senere direktør i Bygherreforeningen.

Forinden havde han i en årrække været analytiker og forsker med en uddannelse som civilingeniør og en supplerende britisk eksamen i byggestyring i bagagen. I tre år skrev han ph.d.-afhandling på CBS, dengang Handelshøjskolen i København, om strategien i entreprenørkoncerner.

»Jeg havde vel 12-15 cases, og af dem er mindre end halvdelen tilbage i dag,« siger Henrik Bang.

En hovedcase var Pihl & Søn, som sidste sommer sluttede over 100 års virke med en overraskende konkurs, der udløste store problemer for bygherrer i omkring 100 små og store byggesager.

Efter ph.d.-afhandlingen var Henrik Bang syv år på Statens Byggeforskningsinstitut, og undervejs blev Bygherreforeningen faktisk stiftet netop hér. Nogle år senere, da foreningen ville etablere et rigtigt sekretariat, blev Bang hyret og har været her lige siden.

Den dybe faglige indsigt hos direktøren har stor værdi for Bygherreforeningen, som sidder med i en lang række udvalg, nævn og netværk, mange af ret teknisk karakter. Fagligheden – som bliver holdt ved lige som censor ved ingeniøruddannelserne – er også vigtig, fordi foreningen har syv-otte faglige udvalg og en vifte af kurser og seminarer for de cirka 1.300 ansatte, der har med byggestyring at gøre hos medlemmerne.

Væk med støvet

Foreningen har lagt mange kræfter i det interne virke med især uddannelser og i at påvirke ny lovgivning. Nu skal byggestøvet imidlertid børstes af.

Henrik Bang og foreningen skal være mere synlig i eksempelvis den offentlige debat, og det kræver lidt opvarmning at erobre plads fra andre.

»Organisationer som Dansk Byggeri, Foreningen af Rådgivende Ingeniør og Danske Arkitektvirksomheder har jo eksisteret i op til 50-100 år,« som Henrik Bang udtrykker det.

Foreningen har ansat sin første kommunikationschef og søsatte tidligere på måneden, sammen med bl.a. Realdania, et nyt charter for samfundsansvar ved byggeprojekter.

»Mange virksomheder i branchen er usikre på, hvordan de håndterer de risici i forhold til samfundsansvar, der følger med bygge- og anlægsprojekter. Risici der kan spænde fra underbetaling af arbejdskraft til dårlig nabodialog,« fortalte Henrik Bang ved fremlæggelsen.

Bygherredirektøren er opvokset i Næstved og var dagelev på den berømte Herlufsholm Skole. I dag bor han i parcelhus på kanten til landzonen i Fredensborg i Nordsjælland sammen med sin hustru og parrets datter. I fritiden tager han gerne en løbe- eller mountainbiketur i nabolaget eller kører en lidt længere tur i sin britiske og mere end 40 år gamle Triumph Spitfire-sportsvogn.