Fra energiens originaler til bølgernes gulddrenge

Pensionen nærmer sig for verdens første havvindmøllepark, Vindeby. Da den blev bygget, blev der set skævt til havvindmøllerne, men i dag er de DONG Energys pengelokomotiv, og det var måske ikke sket uden Vindebys succes.

Kim Dyre (t.v.) og Frank Olsen har begge arbejdet for Elkraft og var med til at bygge havvindmølleparken Vindeby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landsbyen Vindeby har ikke fået sit navn ved et tilfælde, for blæsten er hård på de kanter. Alligevel husker Kim Dyre Jespersen det som en god sommer på det nordlige Lolland i 1991. Den dengang 30-årige stærkstrøm-ingeniør var projektleder hos energiselskabet Elkraft og førte bl.a. tilsyn med det dusin orange- og blåklædte arbejdsmænd, der skulle bygge verdens første havvindmøllepark, Vindeby, to-tre km ude på vandet.

Se grafik over Vindeby vindmøller her

»Der var ikke mange, der troede, at det kunne lade sig gøre. De syntes, det var vanvittigt. Og det var ikke mindst folk fra elverdenen selv,« husker Kim Dyre Jespersen i dag.

På den tidligere Elkraft-ingeniørs kontor hænger der stadig plakater med Vindeby, og når røverhistorierne pudses af blandt vindmøllefagfolkene, vækker Vindeby interesse.

For det var dér, det hele begyndte. Den vindmøllepark, hvis succes blev grundlaget for den hastigt voksende, danske havvindmølleindustri. Sidste år omsatte DONG Energy for over 16 mia. kr. i sin havvindmølledivision, og i 2020 vil koncernen have opført, hvad der svarer til ca. 1.300 Vindeby.

»Hvor lille og uanseelig, Vindeby end kan synes i dag, så var det et pionér-projekt,« siger Leif Winther, der er DONGs asset manager for havvindmøller i Danmark. »Det var vigtigt, at der var nogen, der turde gøre det. For det var starten.«

Nu gør DONG imidlertid klar til at afmontere Vindeby. Der er ikke længere økonomi i de 11 møller, men det er der til gengæld i de mange nye havvindmølleparker, som skyder op over hele Europa.

Det nye Carlsberg

Leif Winthers øverste chef i DONG, Henrik Poulsen, har skærpet energivirksomhedens fokus på havvind, og bølgerne rummer nærmest uanet potentiale, hvis man spørger topchefen.

»Hvis det går nogenlunde efter planen, vil Wind Power snart være større end Arla og Grundfos målt på driftsindtjening. Giv den nogle år mere, så er den på størrelse med Carlsberg. Det er da et fantastisk væksteventyr!« sagde Henrik Poulsen i 2015 til Berlingske Business.

Euforien omkring havvindmøllerne er stor i DONG, men sådan var det ikke i 1991. Da Kim Dyre Jespersen begyndte i Elkraft, satte man møller op på 150 kW, mens kraftværksfolkene opførte Asnæsværkets blok fem på 640.000 kW. Man var kort sagt lidt til grin, så vindfolkene holdt sammen i pionér-ånden i Vindeby.

»Vi var forfærdeligt stolte over, at det var verdens første havvindmøllepark. Vi var dog kede af, at man i Sverige allerede havde opsat én mølle i hoppeafstand fra kysten. Da vi havde set den, skyndte vi os at definere i hovedet på os selv, at Vindeby jo var en park, og derfor var vi stadig de første,« fortæller Kim Dyre Jespersen med et lille grin.

En, der aldrig har set skævt til en vindmølle, er Henrik Stiesdal. Han var igennem mange år teknisk direktør i Bonus Energy, det nuværende Siemens Wind Power, og da Elkraft søgte efter en mølle-leverandør til Vindeby, var der ingen tøven hos Bonus.

»Vi så sådan på det, at verdens første havmølleprojekt ville blive en reference, ingen ville kunne matche,« siger Henrik Stiesdal, der fik lidt af en nød at knække, for ingen havde før sat møller op på vandet.

Løsningen blev at give vindmøllerne samme maling, som bruges på Nordsøens boreplatforme, og sørge for, at der altid var tørt inde i møllen. Det sidste kalder Stiesdal for et decideret mirakel for møllernes holdbarhed. Og så var der bare udfordringen med at stille møllerne op.

»Vi spurgte vores samarbejdspartner, Krangården, hvem deres bedste kranfører var. Vi vidste egentlig godt, at det var Leif. Og så sejlede vi Leif og kranen ud på en pram og sagde, at han bare skulle forestille sig, at alt vandet var græs,« fortæller Stiesdal. Med Leif ved kranen tog det 11 dage at rejse de 11 møller, der har haft meget få problemer i deres levetid.

»Anlægget afmystificerede det at flytte vindmøller ud på havet. Hensigten med at lave projektet blev opfyldt til fulde. Når jeg har holdt foredrag om havvind, så havde jeg stort set altid Vindeby med, fordi det er og bliver referenceprojektet,« siger Henrik Stiesdal.

Sat til vægs af tiden

Pionér-arbejdsmetoderne er i dag skiftet ud med en snorlige, industrialiseret proces med mølleopsætninger. For nye tider kalder på nye metoder.

»Der har været fart på, og der vil fortsat være fart på. Markedet er i rivende vækst, og i DONG Energy har vi positioneret os rigtigt godt til det,« siger Leif Winther, der nu så sin egen måde bliver en slags vindmølle-pionér. Han bliver nemlig den første, der skal afmontere en havvindmøllepark, hvis ikke det lykkes DONG at sælge Vindeby.

»Vores fokus vil selvfølgelig være på miljø og sikkerhed. Det kan være, at nogen kan genanvende turbinerne, men ellers må vi se, hvordan vi bortskaffer dem,« siger Leif Winther, der ikke umiddelbart kan sætte pris på afmonteringen af parken. »Det må jo vise sig. Per megawatt bliver Vindeby nok grundet sin lille størrelse lidt dyrere, end hvad vi kommer til at se i fremtiden.«

Kim Dyre Jespersen, der i sin tid var med til at sætte Vindeby op, har ikke noget imod, at den nu tages ned. Hellere det, end at den på sigt falder fra hinanden.

»Jeg er rigtigt glad for, at jeg var så heldig at være med, og jeg er glad for, at vi fik en succes. Det havde været forfærdeligt, hvis vi havde haft nogle problemer, der havde gjort, at off-shore vind var blevet forsinket.«