Fra digre kvartalsrapporter til hurtige klik: Mæglerbranchens nøgletal udsat for disruption

Tal for omsætningen på ejendomsmarkedet, som hidtil er blevet offentliggjort i digre rapporter engang i kvartalet, ligger nu tilgængelige i en detaljeret database på rådgiverfirmaet REDs hjemmeside.

»Køberne er jo i den grad interesserede i at se, hvad den historiske udvikling har været i forskellige segmenter, og dermed måske have en mulighed for at vurdere fremtidige afkastmuligheder i den investering, de er ved at foretage,« siger Mark Hjortkilde, administrationschef i RED Property Advisers. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Første kvartal i år bød på den største omsætning på ejendomsmarkedet på denne side af finanskrisen: 12,6 milliarder kr. blev der omsat for.

Udenlandske købere stod for størstedelen, men hvor ingen af dem satte penge i kontorejendomme, lå næsten halvdelen af de danske køberes investeringer i dette segment.

Disse oplysninger er fundet på et øjeblik ved hjælp af et såkaldt dynamisk analyseværktøj, som RED Property Advisers har lagt på sin hjemme­side.

Tiltaget er et eksempel på disruption i mæglerbranchen for så vidt, at netop denne type data er noget, som flere mæglerkæder lægger vægt på at offentliggøre i trykte rapporter hvert kvartal. Disse rapporter behøver markedsdeltagerne ikke længere at vente på; i hvert fald ikke for at se omsætningstallene.

»Vi har gjort det for at gøre adgangen nemmere. Man kan selv tilpasse sin søgning og finde frem til data på præcis det område, der har interesse for en selv. Man kan altså individualisere sin søgning,« siger Mark Hjortkilde, administrationschef i RED Property Advisers.

P-huse og hoteller er også med

Analyseværktøjet omfatter da også nogle flere kategorier end de fire gængse – bolig, kontor, butik og industri/logistik. Det er således også muligt at se omsætningen på for eksempel grunde, parkeringshuse og hoteller.

Data går tilbage til 2012 og stammer fra et rigt udvalg af kilder, der i de fleste tilfælde er offentligt tilgængelige i forvejen, men som nu bliver samlet.

Dertil kommer oplysningerne fra det allerede eksisterende samarbejde mæglerne imellem, hvor de, under fortrolighed om hvem købere og sælgere er, oplyser hinanden om priser i konkrete handler.

Denne sidste oplysning – hvem der specifikt har handlet – er stadig ikke med i det nye analyseværktøj.

»Det er tal i aggregeret form, så der er stadig mange oplysninger, som ikke er offentliggjort. En del af dem vil vi kun udlevere under fortrolighed til en given køber eller sælger,« siger Mark Hjortkilde.

Ud over tal for omsætningen viser værktøjet også tal for afkastkravene, der igen afspejler de priser, der er handlet til. Det er lidt mindre ligefremt at opgøre, fordi der som regel vil være nogle særlige forhold knyttet til hver enkelt ejendom. Er der for eksempel nogle oplagte udviklingsmuligheder på en ejendom, kan den blive handlet til et relativt lavt startafkast, fordi køberen forventer hurtigt at kunne bringe sin indtjening op.

I det tilfælde skal det lave startafkast altså korrigeres, før det kan ses som et udtryk for en markedspris.

»Men jeg vil vove den påstand, at vores afkasttal ligger meget tæt på virkeligheden,« siger Mark Hjortkilde, der særligt forventer, at tre grupper i og omkring markedet vil benytte værktøjet.

»Køberne er jo i den grad interesserede i at se, hvad den historiske udvikling har været i forskellige segmenter, og dermed måske have en mulighed for at vurdere fremtidige afkastmuligheder i den investering, de er ved at foretage. Sælgere gør det i høj grad også for at finde den helt rette markedspris, og dermed hvad man kan forvente af et salg. Et tredje segment er mæglere og andre aktører i markedet,« siger han.