Fra dengang en slagter bar bowlerhat

Danish Crown har været på en lang rejse fra et lille andelsselskab til Europas største slagterikoncern med 58 mia. kr. i omsætning i 2013. Selskabet har lagt alle sine kommercielle aktiviteter i et aktieselskab – klar til nye tider og ejerformer.

Europas største slagterikoncern, Danish Crown, havde sidste år 58 milliarder kr. i omsætning, 28.000 ansatte og 8.250 andelshavere. Ud over produktion i Danmark er der produktion i syv lande, herunder England, Tyskland, Sverige og Polen. Her slagteri­arbejdere hos Danish Crown i Ringsted. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De slagtere, der i 1887 slagtede de første svin på Danish Crowns slagteri i Horsens, minder på mange måder om de slagtere, der huserer på slagterierne i dag.

De var også iført forklæde og træsko, ganske som de er i dag. Bowlerhatten er godt nok skiftet ud med et hårnet, men slagterne har stadig knivene i hånden, og de ved præcis, hvordan svinet skal skæres.

Det fortæller Danish Crown på sin hjemmeside om indledningen på selskabets lange rejse.

Den 14. juli 1887 stiftede 500 bønder på Horsens-egnen det slagteri, som i dag er udviklet til verdens næststørste svineslagteri. Den 22. december samme år var det nye Horsens Andelssvineslagteri klar til at slagte de første svin. Det var en stor lokal begivenhed.

Eksportsucces på bacon og smør

Det blev startskuddet til en ny epoke i dansk landbrugshistorie. Ideen bag andelsbevægelsen var, at landmændene via deres selskab kunne få adgang til udenlandske markeder, de enkeltvis ikke kunne få. Det blev især eksporten af bacon og smør til Storbritannien, der skabte danske andelsselskabers succes.

I dag er Danish Crown en international fødevarevirksomhed med produktion, forædling og salg i det meste af verden. Sidste år havde selskabet, Europas største slagterikoncern, 58 milliarder kr. i omsætning, 28.000 ansatte og 8.250 andelshavere. Ud over produktion i Danmark er der produktion i syv lande, herunder England, Tyskland, Sverige og Polen.

Den 13. oktober 2010 er en anden skelsættende dato i Danish Crowns historie. Den dag sagde det 230 medlemmer store repræsentantskab, der svarer til en generalforsamling i et gængs aktieselskab, med et massivt flertal ja til dannelse af et aktieselskab.

Blev det et ja, ville det blive en stor beslutning, udtalte daværende formand, gårdejer Niels Mikkelsen, til Jylland-Posten forud for afstemningen. Målet med omdannelse af Danish Crown til et aktieselskab havde blandt andet til formål at tiltrække eksterne investorer.

»Den beslutning, der er truffet i dag, betyder i praksis ingen forandring for selskabets ejere. Der er alene tale om, at andelsselskabet etablerer et aktieselskab, som er 100 pct. ejet af andelsselskabet. Der er således ikke tale om, at aktieselskabet erstatter andelsselskabet,« sagde Niels Mikkelsen til repræsentantskabet i Danish Crown den 13. oktober 2010.

Hans vurderering var, at repræsentantskabet med vedtagelse af at danne et aktieselskab åbnede for en række muligheder på længere sigt.

»Det er et spørgsmål om at sikre, at vi har de værktøjer, der skal til på sigt, hvis vi skal opfylde den vækststrategi, som repræsentantskabet har vedtaget. I første omgang har vi vedtaget at danne det aktieselskab, der åbner for en række muligheder på længere sigt. Men det er muligheder, som herefter skal analyseres indgående. Mulighederne skal løbende drøftes med ejerne, og de skal i givet fald vedtages af repræsentantskabet,« sagde Niels Mikkelsen.

Børsnotering ikke lige for

Vedtagelsen betød, at Danish Crown A/S blev 100 procent ejet af Leverandørselskabet Danish Crown Amba, altså et andelsselskab. Men ved at gøre sig klar til en mulig børsnotering, fusion med en udenlandsk partner eller andre ejerkonstruktioner, som skulle sikre den nødvendige kapital til koncernens fortsatte vækst, var Danish Crown gjort fremtidsorienteret.

Alle kommercielle aktiviteter og driftsaktiver blev lagt over i aktieselskabet. Danish Crown A/S har i dag tre datterselskaber, Danish Pork, Danish Beef og Danish Food.

Hverken Danish Crowns ejere eller Danske Svineproducenter ser i øjeblikket en børsnotering af Danish Crown som en model, der ligger lige for at gennemføre. Hvis det nogensinde sker.

Fire år er således gået siden den skelsættende oktoberdag, hvor der blev truffet beslutning om at stifte Danish Crown A/S. I dag ligger alle aktierne fortsat i selskabet, og dem har andelshaverne ingen mulighed for at få fat i.

Som en mellemløsning, hvis repræsentantskab og bestyrelse ikke vælger at børsnotere aktieselskabet Danish Crown, ejet af leverandørforeningen og andelsselskabet, har Landsforeningen Danske Svineproducenter foreslået, at svineproducenterne får en aktie, hver gang de leverer svin til Danish Crown.

Men den model vinder ikke gehør hos bestyrelsen i Danish Crown.