Fra Colorados bjerge til Bagsværd

Amerikanske Andrew Fordyce spiller som koncern­direktør med ansvar for salg og marketing en helt central rolle hos enzymproducenten Novozymes. Han skal sælge enzymer, også når markedet driller i hjemlandet, USA.

Andrew Fordyce fik sit første job hos Novo Nordisk tilbage i 1993, inden Novozymes var blevet skilt ud som en selvstændig virksomhed. Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere

Den amerikanske kemiingeniør Andrew Fordyce er ikke en mand, der er særligt kendt i den danske offentlighed. Men den 52-årige koncerndirektør med ansvar for Business Operations spiller en helt central rolle hos den danske enzymproducent Novozymes.

I 2013 blev han ansvarlig for salg og marketing i Novozymes’ nye koncernledelse med Peder Holk Nielsen i spidsen. Dermed er det ham, der skal sørge for, at Novo­zymes’ vækstmotor holder dampen oppe og sikre, at selskabet sælger industrielle enzymer nok til at leve op til ambitiøse mål om en langsigtet, årlig salgsvækst på ti procent. Og når der er problemer med at nå målet, som der er i øjeblikket, er det på hans skulder, aben lander.

Det er et ansvar, Andrew Fordyce tilsyneladende trives godt med. I hvert fald synes han selv, at han har et fantastisk job, som både udfordrer og engagerer ham.

Andrew Fordyce er født og opvokset for foden af Colorados bjerge i Denver i 1963. Han har en bachelor som kemiingeniør fra University of Colorado og en ph.d. i samme fag fra University of Texas i Austin. Efter endt uddannelse og et job i en medicovirksomhed i USA kom Andrew Fordyce i 1993 til Novo Nordisks enzymfabrik i North Carolina i USA.

Fabrikken skulle udvide, og Novo Nordisk, der dengang både fremstillede medicin og enzymer i samme virksomhed, havde brug for ingeniører til at hjælpe med processen.

Her var Andrew Fordyce med til at opbygge et laboratorium, som forskede i procesudvikling og optimering af den bioteknologiske produktion af enzymer. Det blev så stor en succes, at han blev bedt om at rykke til Danmark og være med til at etablere et lignende laboratorium i Kalundborg omkring årtusindskiftet.

Ret hurtigt blev Andrew Fordyce involveret i den mere kommercielle del af forretningen. Det skete omkring 2000, samtidig med at Novozymes blev udskilt som en selvstændig børsnoteret virksomhed fra Novo Nordisk.

»I marketingfunktionen sad vi sammen og prøvede at forstå forbrugernes behov og overføre dem til produkter og servicer. Det var et lidt dramatisk karriereskifte, men meget spændende,« husker Andrew Fordyce.

Kort efter, i 2001, flyttede Andrew Fordyce til Basel i Schweiz, hvor han fungerede som direktør for Novozymes’ forretning inden for enzymer til føde- og drikke­varer. Fra 2003 var han lande­direktør for Novozymes i Schweiz.

I 2007 hev Peder Holk Nielsen, der var blevet chef for hele Novozymes enzymforretning, ham tilbage til Danmark, hvor han fik ansvaret for salg og marketing, og da Peder Holk Nielsen røg helt til tops i enzymvirksomheden, fulgte Andrew Fordyce med ind i koncernledelsen.

For Andrew Fordyce har det ikke været noget problem at flytte til Europa med familien, som består af hustru og to nu voksne børn.

Hans kone, der har europæiske forældre, har boet over hele verden som barn og var ikke svær at lokke med til Danmark, og børnene, der begge har gået på gymnasiet i Schweiz, går i dag på universitetet i henholdsvis New York og Princeton, New Jersey.