Fra bankmand til købmand

Bank-uddannede Kristian Krogh er blevet murstenskøbmand for svenske Niam med masser af køb af ejendomme, men også frasalg.

Niam i Danmark har hovedkontor i et kontorhotel på Rådhuspladsen. Det er denne udsigt ud over Rådhuspladsen og H.C. Andersens Boulevard, som Kristian Krogh har fra sit kontor. Arkivfoto: Claus Bech. Fold sammen
Læs mere

I snart fem år har Kristian Krogh stået i spidsen for den svenske ejendomsinvestor Niam, som i februar 2011 lejede sig ind i et kontorhotel på Rådhuspladsen i København.

I de samme beskedne rammer holder Krogh fortsat til trods en portefølje, der har rundet en håndfuld milliarder fordelt på over 30 ejendomme, både erhverv og boliger.

Det kræver masser af rapportering til Stockholm og til investorerne, men det med tallene har 48-årige Kristian Krogh længe haft styr på – og næsten lige så længe på ejendomme.

Fra bank til bygninger

Efter studentereksamen kom Give-drengen i lære i Midtbank i Vejle og drog senere til såvel Aarhus som København.

Bankuddannelsen blev suppleret med to HD-grader, og i 1995 tog han springet til mursten og var sammenlagt ti år i byggekoncerner, først Rasmussen & Schiøtz/NCC, siden Skanska Danmark.

Derefter var Kristian Krogh investeringsrådgiver i mæglerfirmaet Colliers International og fik også lige taget et ejendomsmæglercertifikat. Derefter fulgte nogle finanskriseår hos Aberdeen, inden Niam hyrede ham til at etablere en dansk afdeling.

Stamkunde hos skraldespand

I runde tal er det siden blevet til indkøb for seks milliarder og frasalg for én milliard.

Nogle af indkøbene har fået meget omtale, og Niam og »købmand« Krogh har nærmest været fast kunde hos Finansiel Stabilitet.

I november 2013 kunne denne avis løfte sløret for det hidtil største ejendomssalg fra statens skraldespand for nødstedte banker, da Niam for cirka 850 millioner kroner købte syv erhvervsejendomme med en fortid i Amagerbanken og Roskilde Bank.

En stribe boligejendomme fra kollapsede kunder i samme banker er også kommet i Niams danske bøger, og Kristian Krogh har desuden købt boliger og kontorer i blandt andet Vanløse og Ørestad.

 

Det største enkeltkøb, til knap trekvart milliard, skete i sommer med Tietgen-komplekset med Skats hovedsæde ved Nordhavn Station.

Køb og salg

Andre spektakulære handler var det tomme Lyngby-hovedsæde for den krakkede byggekoncern Pihl & Søn og det dugfriske køb af den såkaldte – og ligeledes tomme – Utzon-ejendom på Sundkrogskaj i Nordhavn.

I år og sidste år har Kristian Krogh og Niam solgt boliger for godt en milliard, både flere hele ejendomme og en stribe enkeltlejligheder, kan Berlingske Business oplyse.

Hidtil er de fleste investeringer sket i Storkøbenhavn – og enkelte længere ude på Sjælland – men Kristian Krogh er åben for opkøb i større byer og peger på, at han selv har boet i Aarhus, Kolding og Vejle.

I dag ligger bopælen i Nærum nord for København. Her bor han med sin hustru gennem mange år og parrets tre børn, som han ofte må rejse væk fra.

Jobbet indebærer en del ture til Stockholm og til investorer til Niams fonde, i denne uge er den danske Niam-købmand således i USA.