Foster's afviser købstilbud fra ølgigant

SABMiller vil betale 52 milliarder kroner for at overtage australsk bryggeri, men det er for lidt.

Foster's afviser buddet på 52 milliarder kroner fra SABMiller - det undervurderer værdierne, mener Foster's, selv om det er otte procent over børskursen mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICK TSIKAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spekulationerne har stået på længe, og mandag kom det så: Købstilbuddet fra den globale ølgigant SABMiller på Australiens førende bryggeri Foster's. Tilbuddet på 9,5 milliarder australske dollar (52 milliarder kroner) er omgående blevet afvist af Foster's.

Foster's oplyser tirsdag, at købstilbuddet "undervurderer værdierne i bryggeriet betragteligt". Tilbuddet fra SABMiller lyder på 4,90 dollar per aktie. Mandag sluttede aktien i Foster's i kurs 4,53 dollar.

Købstilbuddet giver dermed kun aktionærerne i Foster's en ekstra gevinst på godt otte procent, og det er ifølge bestyrelsen i Foster's Group for nærigt.

Foster's har været omgærdet af overtagelsesrygter, siden selskabet i 2010 meddelte, at det ville udskille sin underskudsgivende aktiviteter inden for produktion og salg af vin. I maj blev opsplitningen en realitet, da øl- og vindelen blev børsnoterede i to separate selskaber. Og netop det forhold, at en eventuel køber ikke skal bekymre sig om vinaktiviteterne Treasury Wine Estates, har gjort øldelen mere attraktiv, ifølge en investor.

- Købstilbuddet er sandsynligvis kun første runde. SABMiller er en kæmpe aktør globalt set, og Foster's har en særdeles stærk indtjening i forhold til sine konkurrenter, siger Jason Beddow, direktør for ARGO Investments, der ejer aktier i Foster's.

Dermed regner Beddow med, at SABMiller sandsynligvis vil vende tilbage til bestyrelsen i Foster's med et forhøjet tilbud.

Generelt er de store bryggerier de senere år blevet endnu større gennem opkøb i alle verdenshjørner. Det gælder også for Carlsberg-koncernen, der efter store overtagelser i Storbritannien og Rusland samt en lang række mindre køb i Kina og det øvrige Asien, nu er blandt verdens fem største bryggerier.

Foster's betragtes som et af de få tilbageværende større opkøbsmål. Carlsberg har afvist, at det skulle være interesseret i Foster's. Storbanken Goldman Sachs vurderede dog for nylig, at det danske bryggeri kunne være en mulig byder på Foster's.