Foss-familien klar til sidste del af generationsskiftet

83-årige Nils Foss tipper ved den interne magtbalance over til sine børn, der nu reelt styrer virksomheden.

Nils Foss' har overgivet magten i familiens virksomhed til sine tre børn. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En omfattende transaktion i elektronikvirksomheden Foss flytter magten over til stifter Nils Foss' tre børn. Dermed er sidste skridt i et generationsskifte tilendebragt, skriver Børsen.

"Generationsskiftet er i hovedtræk gennemført nu. Det har været en glidende proces over en række år. Men sidst i 2011 er der skiftet flere aktier til næste generation, og vi tre børn har købt en større portion aktier af vores far," siger Peter Foss, der er bestyrelsesformand i Foss.

Handlerne betyder, at omkring 20 procent af aktierne har skiftet hænder. Dermed sidder de tre børn på 80 procent af aktierne i Foss. Handlerne har ikke været omtalt før, og de vides ikke, til hvilken pris de er blevet handlet.Foss-familien er blandt Danmarks rigeste med en formue på omkring 6,5 milliarder kroner. Det gør dem til Danmarks 11. rigeste familie. I det nye ejerskab sidder de tre børn, Peter, Christian og Pernille, på 80 procent af virksomheden, mens Nils Foss' kone Dorte Foss ejer 10-15 procent.

"Vi har en aktionæroverenskomst, der indeholder retningslinjer for firmaets visioner og værdier. Hvis man får nogle aktier, så skal man tiltræde den overenskomst, ellers kan man ikke få aktierne," siger Nils Foss til Børsen.Overenskomsten betyder ifølge avisen, at ingen i familien kan sælge sine aktier til udenforstående uden at have tilbudt dem til familiemedlemmerne først. Derudover er der indrettet et forum, der skal tage stilling til, om familiemedlemmer med ambitioner om at få ledende stillinger, er kvalificerede nok.

"En af ulemperne ved familieeje er, hvis udygtige familiemedlemmer bliver sat ind, og det mener jeg ikke kan ske ved vores overenskomst," siger Nils Foss, der i øvrigt gerne ser, at nogle af børnebørnene træder ind i familiens virksomhed.