Forvirring om medlemmer og habilitet i magtfuldt diabetesudvalg

Diabetesudvalget i Region Hovedstaden har ikke afgivet habilitetserklæringer for alle medlemmerne. Et af medlemmerne siger, at han ikke er med i udvalget, mens formanden siger, at han er. Sjusket og problematisk, lyder kritikken.

Nogle af forholdene i Region Hovedstadens diabetesudvalg, der rådgiver om diabetes for regionen, betegnes som "sjusket". Arkivfoto Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke styr på medlemmerne i Region Hovedstadens Diabetesudvalg. Et af medlemmerne af Diabetes­udvalget siger paradoksalt nok, at han ikke er medlem, mens flere af medlemmerne ikke har oplyst, om de har interesser i medicinalindustrien.

Diabetesudvalget rådgiver bl.a. Region Hovedstaden og dermed også et nyt stort offentligt projekt, Steno Diabetes Center Copenhagen. Centret var tidligere ejet af Novo Nordisk, men blev overdraget til regionen 1. januar i år. Oven i overdragelsen skød Novo Nordisk Fonden 2,95 milliarder kroner ind til opførelse af en ny bygning samt til støtte af driften.

Som Berlingske Business kunne fortælle fredag, sidder der flere læger i Region Hovedstadens Diabetesudvalg med tilknytning til medicinalindustrien. I kontrakten mellem Region Hovedstaden og Novo Nordisk Fonden står der, at udvalget blandt andet har til opgave løbende at lave revision af den nationale behandlingsvejledning for diabetikere, ligesom udvalget skal rådgive Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC). Diabetesudvalget har eksisteret i mange år under Region Hovedstaden.

En af dem, som står opført som medlem af Diabetesudvalget, er professor Sten Madsbad fra Københavns Universitet. Han har erklæret sig inhabil. Der er bare et problem. Han er ikke medlem af udvalget længere og har ikke været det i flere år, fortæller han.

»Jeg meldte mig ud for år tilbage. Det gjorde jeg, da jeg læste det britiske prioriteringsinstitut NICEs skrift om, at hvis man sidder i advisory boards, så bør man ikke sidde i sådan et udvalg. Det, synes jeg egentlig, lyder fornuftigt, og det mener jeg stadig ikke, man bør. Det kan skabe nogle interessekonflikter, der ikke er hensigtsmæssige,« siger han.

NICE er et britisk uafhængigt institut, der fungerer som medicinalvagthund. Det vurderer bl.a., om prisen på ny medicin er pengene værd i forhold til effekten. Et advisory board består af eksterne eksperter, der rådgiver den virksomhed, de er tilknyttet. De modtager som regel honorar og ikke fast løn.

Formanden for Region Hovedstadens Diabetesudvalg, vicedirektør Pernille Slebsager fra Herlev Hospital, afviser i en mail til Berlingske Business, at Sten Madsbad skulle have meldt sig ud.

»Sten Madsbad er udpeget til Diabetesudvalget i sin egenskab af professor. Jeg har ikke i min tid som formand modtaget nogen udmelding fra Sten Madsbad,« skriver hun.

Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra Sten Madsbad, efter at Pernille Slebsager har fortalt, at han stadig er medlem. Han skriver per mail, at han for omtrent fem år siden skrev til regionen, at han ikke længere ville møde op, fordi han var inhabil. Næstformanden i Diabetesudvalget, overlæge Ole Snorgaard fra Hvidovre Hospital, mener ikke, at Madsbad burde figurere som medlem.

»Vi beslutter i udvalget, at regionens professorer skal være med, og så vælger man ham ind. At han stadig figurerer – det burde han jo ikke gøre, hvis han mener, han har meldt sig ud af det. Det er min mening om det.«

Formand Christian Ougaard fra den danske afdeling af den internationale organisation mod korruption, Transparency ­International, kalder regionens Diabetesudvalg for »sjusket«.

»Det virker påfaldende. Det tvinger jo én til at stille sig selv spørgsmålet: Hvem er så med? Det må man rejse tvivl om. Det forekommer jo at være ualmindeligt sjusket. Hvis åbenhed skal være noget værd, skal vi også have de korrekte oplysninger. Det kommer i hvert fald til at rejse spørgsmål om gennemsigtighed ved de enkelte møder, der bliver afholdt. Hvem er med til dem,« spørger han.

Manglende habilitetserklæringer

Der er i Diabetesudvalget nu afleveret erklæringer om habilitet for 17 ud af de 24 medlemmer. Før Berlingske Business’ henvendelse 8. juni var der kun afleveret erklæringer for otte af medlemmerne. Et af de nu 17 medlemmer er Sten Madsbad. Pernille Slebsager beklager per mail, at der ikke er afleveret erklæringer på alle medlemmerne.

»Det er en fejl, at vi ikke har sørget for, at der ligger habilitetserklæringer på alle de nuværende medlemmer. Det er vi ved at rette op på. Det ændrer dog ikke på habilitetsreglerne, som vi er omfattet af jf. forvaltningsloven,« siger hun.

Da Berlingskes artikel om Diabetesudvalget blev publiceret fredag 16. juni, var 15 erklæringer offentliggjort.

Christian Ougaard fra Transparency International mener, at det nemmeste at gøre for skabe gennemsigtighed netop er at aflevere habilitetserklæringer.

»Det er problematisk. Det første og mest effektive, man kan gøre i de her sager, er at skabe transparens om de interesser, folk eventuelt kunne beskyldes for at have af uvedkommende karakter. Vores tilgang vil være at lave habilitetserklæringer. Det, mener jeg, er naturligt. Erklæringerne har en disciplinerende effekt. Når man tvinges til at vise, hvad man har af interesser, så bliver folk mere opmærksomme på eget ansvar,« siger han.