Forvirring i Norge om boykot af dansk svinekød

Norske eksperter advarede i sidste uge mod import af dansk svinekød. Men blandt Norges 4 største detailkæder kan kun ICA afkræfte, at der i nogle af kædens supermarkeder bliver solgt produkter med dansk kød.

Danish Crown i Ringsted Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der hersker udbredt forvirring i Norge, efter at eksperter har rejst advarselsflaget og opfordret til, at al import og grænsehandel med dansk svinekød straks bliver stoppet. Baggrunden for opfordringen til boykot er frygt for, at folk, der spiser dansk kød, kan blive smittet fra den antibiotikaresistente bakterie MRSA.

Norske medier, bl.a. telegrambureauet NTB, skriver nu, at blandt dagligvarehandelens fire største kæder i Norge er det kun ICA, som kan afkræfte, at kædens butikker har fødevarer, som indeholder dansk kød. Hverken Coop, Rema 1000 eller NorgesGruppen har fuld oversigt over, hvor kødet i deres madvarer kommer fra og altså dermed, om nogle produkter i supermarkederne fortsat indeholder svinekød fra Danmark

Norgesgruppen,der bl.a. ejer kæden Kiwi Minipris, har ellers meldt ud, at selskabet har besluttet at foretage en vurdering af import af kød fra Danmark på grund af frygt for, at kødet indeholder farlige MRSA-bakterie. Meldingen fra dagligvarekoncernen kom efter, at Steinar Westin, professor i samfundsmedicin ved Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet, advarede mod kød fra danske grise på grund af smittefare. Professoren frygter, at antibiotikaresistente bakterier bliver spredt fra dyr til mennesker. Desuden udtalte Bård Gultvedt, direktør for ernæringspolitik i Norgesgruppen til avisen Dagens Næringsliv, at niveauet i brugen af antibiotika i de danske svinebesætninger er bekymrende højt.

Svenskerne har tidligere været ude med en lignende melding, og den blev krydret med en opfordring fra den svenske erhvervsminister, Annie Lööf, om at boykotte svinekødet fra Danmark. Op mod 20 af ICAs butikker i Sverige er med i boykotten.

I brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer mener bestyrelsesformanden Martin Merrild, at al den snak om boykot af dansk svinekød er helt ude af proportioner.

»Jeg synes, at det er trist i en oplyst verden, at vi skal opleve det, som vi gør i øjeblikket. At nogen bevidst forsøger at mistænkeliggøre dansk svineproduktion. Og man kan tilsyneladende altid finde en eller anden ekspert, der vil være med til at gøre det,« sagde Martin Merrild i sidste uge til Berlingske Business.

Nordmændene diskuterer heftigt, at fødevarer importeret fra EU ikke bliver kontrolleret af Norges fødevarestyrelse, Mattilsynet. Professor Steinar Westin frygter spredning af antibiotikaresistente bakterier fra kød til mennesker. Sker det, er der fare for, at mennesker kan blive alvorlige syge og dø, hvis de ikke kan behandles med antibiotika. I første halvår af 2014 importerede Norge 6,4 mio. kg kød. Af det var to tredjedele fra EU.