Forventet fald i iPhone-salg sender rystelser gennem teknologimarkedet

Salget af iPhone 6s og 6S Plus går trægt, og det forlyder, at Apple vil skære produktionen af de to modeller med 30 procent i årets første kvartal. Apples aktier er faldet 2,5 procent siden tirsdag aften, mens alverdens leverandører vægrer sig ved forlydenderne.

Salget af iPhone 6S og 6s Plus går ikke så godt som forventet, og derfor vil Apple nu sende 30 procent færre modeller på gaden end forventet. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Tyrone Siu / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når det regner på præsten, drypper det som bekendt på degnen. Og når verdens mest værdifulde selskab, Apple, forventer at sælge færre iPhones, så sender det rystelser gennem hele teknologibranchen.

Apple først: Salget af iPhones-modellerne 6s og 6s Plus går ikke helt som forventet. 6s-modellen, der nåede danske hylder i starten af oktober, er blevet kritiseret for ikke at være en markant nok opgradering af den oprindelige 6'er og for ikke at bringe nok nyt til bordet. Kritikken afspejler sig også i salget, og forhandlere verden over skulle ifølge flere medier have overraskende svært ved at komme af med telefonen, hvis forgængere ellers har haft for vane at blive købt i en fart.

Ifølge flere finansmedier - heriblandt Nikkei, Bloomberg og Wall Street Journal skulle Apple af samme grund have indstillet sig på at nedskalere produktionen af de udskældte modeller med 30 procent i årets to første måneder og give forhandlerne mulighed for at komme i bund med deres nuværende varelager, inden produktionen ventes at nå et normalt niveau igen fra april.

Fremtrædende analytikere har de seneste måneder advaret om, at 2016 kunne blive et vanskeligt år for Apple, og de seneste forlydender vil være benzin på kritikernes bål, skriver Wall Street Journal.

Ifølge Nikkei bereder en lang række af de fortrinsvis asiatiske teknologivirksomheder, der leverer komponenter til iPhone-modellerne, sig på at skulle afskedige medarbejdere. Elektronikgiganter som Japan Display, Sharp, LG Display og Sony er blandt de virksomheder, der tjener milliarder på at levere komponenter til iPhonen, og det er blandt andet de virksomheder, der ventes at få de største økonomiske kvaler ved det lavere salg. Tilbage i efteråret 2013 måtte Apple og leverandørerne igennem en identisk øvelse, da salget af iPhone 5c ikke gik som ventet.

Mange af leverandørerne har fabrikker i Kina, hvor man typisk får besked om det forventede behov fra Apple måneder i forvejen. Flere af leverandører oplyser anonymt til Wall Street Journal, at Apple skulle have nedjustereret størrelsen af ordrene gentagne gange de seneste måneder. I den kinesiske by Zhengzhou er mere end 200.000 personer beskæftiget på fabrikker, der leverer komponenter til iPhones, og det er en stribe hændelser her, der for alvor har sparket gang i spekulationerne.

Ifølge Wall Street Journal skulle Foxconn, der ejer en lang række af de fabrikker, der producerer til Apple, have modtaget i omegnen af 100 millioner danske kroner af den fra myndighederne i Zhengzhou for at afhjælpe en akut udfordring med stigende arbejdsløshed. Ingen af parterne har ønsket af kommentere forlydenderne.

På aktiemarkederne er Apple-aktien faldet med 2,5 procent siden tirsdag, og alene den sidste måned er aktien faldet med 13 procent.

Apple selv afviser at kommentere forlydenderne - ifølge Bloomberg med den begrundelse, at selskabet aldrig melder noget ud om forventet salg af et givent produkt.