Fortsat nedtur i bygge- og anlægsbranchen

Firmaerne i bygge- og anlægsbranchens indenlandske salg har i de seneste tre måneder været markant lavere end i den samme periode sidste år.

Det har været et skæbnesvangert forår for bygge- og anlægsvirksomhederne i år.

Fra marts til maj har firmaernes indlandske salg været knap 23 procent lavere end i samme periode sidste år, når man korrigerer for prisudviklingen. Salgsnedgangen er en god indikator for, at branchen er særdeles presset i øjeblikket.

Hvis man ser på salget i Danmark for hele det sidste år, er tilbagegangen på cirka 12 procent. Det har altså særligt været den seneste tid, det for alvor er gået skævt.

- I øjeblikket går det meget kraftigt tilbage i bygge- og anlægsbranchen. Det er desværre en udvikling, der har været i gang meget længe efterhånden. Faldet har været endnu større i den seneste tid, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Andreas Fernstrøm.
 
Tilbagegangen i branchen ses også på beskæftigelsen, der på samme måde som slaget er i frit fald. Fra andet kvartal 2007 til andet kvartal 2009 er beskæftigelsen faldet med 30.000 personer.  Andreas Fernstrøm er overbevist om, at den faldende beskæftigelse er en konsekvens af indlandssalget, der svigter.

Der er dog i form af den nye kommuneaftale et svagt lys for enden af tunnelen. Kommunerne har fået tildelt i alt fem milliarder kroner, der hovedsageligt kommer til at blive brugt på nybyggeri.
 
-Kommuneaftalen er et klart lyspunkt. De fem milliarder er ikke nok til at opveje for den store nedgang, men det hjælper helt sikkert, siger Andreas Fernstrøm.