Fortsat massivt underskud i Vestjysk Bank

Vestjysk Bank forbedrer resultatet i forhold til 2012, men er stadig plaget af nedskrivninger på en milliard kroner og kommer ud af 2013 med et underskud på 442 millioner kroner før skat. Banken risikerer solvensmæssig underdækning som følge af nye kapitalkrav.

Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestjysk Bank lukker 2013 med et underskud på 442 millioner kroner før skat. Resultatet er dermed bedre end i 2012, hvor bundlinjen var negativ med 1,2 milliarder kroner.

Banken er fortsat plaget af massive nedskrivninger på 1,1 milliarder kroner primært knyttet til ejendomme og landbrug. I 2012 nedskrev banken halvanden milliard kroner på dårlige lån.

Basisresultat før nedskrivninger er på 631 millioner kroner. I 2014 venter banken et basisresultat på mellem 450 og 500 millioner kroner.

Bankens solvens er kraftigt påvirket af de nye kapitalkrav, som træder i kraft den 31. marts. Faktisk regner Vestjysk Bank med, at det kommer til at barbere mellem halvanden og to procent af bankens solvens, og det kan resultere i en solvensmæssig underdækning advarer banken i sin regnskabsmeddelelse.

»Afhængigt af potentialet i bankens strukturelle tiltag kan den negative effekt af de nye CRD IV regler dog indebære en solvensmæssig underdækning og dermed medføre et behov for en genopretningsplan, der kræver godkendelse af Finanstilsynet,« lyder det.De strukturelle tiltag indebærer, at banken forsøger derfor at komme af med engagementer, som kræver en høj tilsidesættelse af kapital.

»For at styrke bankens solvensnøgletal intensiveres arbejdet med strukturelle tiltag, der omfatter reduktion af bankens balance, især via salg af aktiviteter, optimering af kapitalsammensætningen og reduktion af solvenskrævende balanceposter i det hele taget,« skriver banken, som i 2013 slankede sin balancen med 6,7 milliarder kroner svarende til 20 procent.

Den overordnede restruktureringsplan, som skal få Vestjysk Bank på ret køl er endnu ikke godkendt af EU blandt andet på grund af bankens afsøgning af markedet med henblik på et salg.

»Bankens omstruktureringsplan er endnu ikke endeligt godkendt af EU Kommissionen. Godkendelsesprocessen har været sat midlertidigt i bero som følge af bankens undersøgelser af mulige strukturelle tiltag,« skriver Vestjysk Bank.

Staten er hovedaktionær i Vestjysk Bank og har på intet tidspunkt lagt skjul på, at aktierne er til salg. Trods længere sonderinger i 2013 har det imidlertid ikke været muligt at finde en køber, som vil give en tilstrækkelig høj pris for Lemvig-banken.

De nye kapitalkrav, som udfordrer Vestjysk Bank er en del af CRD IV-direktivet, der igen udmøntningen af de såkaldte Basel III-regler. De skal sikre ensartet finansiel regulering i EU og vil blandt andet påvirke kravene til størrelsen og kvaliteten af egenkapital og kapitalbufferekrav. En række af de lån, som tidligere har været godkendt i solvensopgørelsen tæller ikke med ifølge den nye regulering, og det er blandt andet det, der volder Vestjysk Bank problemer.