Fortrolig plan kan sende Nykredit på børsen om tre år

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

På et pressemøde i Nykredit kunne koncernchef Michael Rasmussen fortælle om den investorløsning, som bestyrelsen og direktionen foreslår som alternativ til den stærkt omtalte børsnotering af realkreditkæmpen. Han erkendte i den forbindelse, at kommunikationen til omverdenen om Nykredits kamp om adgang til kapital kunne have været bedre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen,

En langvarig aktiefest blev afløst af nådesløse tømmermænd torsdag, hvor de danske aktier kollektivt kollapsede med Vestas i spidsen. I dag får vi så svar på, om de værste tømmermænd har lagt sig. Velkommen til fredagens nyhedsoverblik.

1
Pensionskæmpe kan sende Nykredit på børsen om tre år

For blot få dage siden glædede flere boligejere sig over, at børsnoteringen af Nykredit blev aflyst. Men hvis realkreditkæmpen ikke giver et bestemt afkast over tre år, kan PFA Pension som ny mindretalsaktionær kræve at komme af med sine aktier.

Dermed kan Nykredit alligevel ende med at blive sendt på børsen om tre år. Det fremgår ifølge Finans' oplysninger af en ny ejerplan, som ikke engang Nykredits repræsentantskab har fået adgang til endnu.

Jens Vesterbæk, der er medlem af repræsentantskabet i Forenet Kredit, er chokeret over, at ejeraftalen indeholder en mulighed for, at PFA Pension kan sende Nykredit på børsen.

»Det siger mig, at børsnoteringen kun er sparket til hjørne. Man har så at sige trykket på en pauseknap. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Nykredit ender på børsen alligevel på et tidspunkt,« siger Jens Vesterbæk til Finans.

Nykredit oplyser fredag morgen til Berlingske, at baggrundsmaterialet vil blive sendt til repræsentantskabsmedlemmerne senere i dag.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Sådan går det for Danmarks 1.000 største virksomheder

De danske virksomheder tjener generelt styrtende med penge. Samtidig er de gode til at polstre sig mod nye kriser.

Det viser Berlingske Business Magasins store, årlige opgørelse, som netop er udkommet i dag. Her kan du teste din paratviden og se, om du har styr på, hvilke virksomheder der er Danmarks største målt på omsætning?

Listen over Danmarks 1.000 største virksomheder i 2017 finder du lige her.

Business anbefaler

3
Coop-oprørere vil vælte formanden

Så skal vi til en historie om Coop, hvor der fortsat er uro på de indre linjer. Mistillid, konflikter og indædte uenigheder får nu centrale dele af Coops bagland til at gå efter at vælte formand Lasse Bolander, når Coops landsråd skal vælge ny bestyrelse til foråret.

»En gang imellem skal man prøve af, om det er de rigtige ledelseskræfter, der er i en virksomhed. Vi er enige om, at vi skal finde en ny profil, som kan lede Coop i den rigtige retning,« siger Torben Jensen, formand for Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening.

Oprøret i Coop er tiltaget efter flere år med svigtende resultater. Læs mere i Berlingske her.

4
ATP: Det ville blive dyrt, hvis vi forlod Cayman

Caymanøerne figurerer på diverse lister over verdens største skattely, men det er også her, Danmarks største pengekasse, ATP, har investeret milliarder af de kroner, som næsten alle danskere sparer op via det såkaldte ATP-bidrag. Det skriver Politiken.

»Det ville blive dyrt for de danske pensionister, hvis vi skulle undlade at være der af den grund, for så er der mange helt almindelige investeringer, vi ikke kan gå ind i,« siger Christian Hyldahl, ATPs øverste direktør.

I alt har ATP investeret 11,7 mia. kr. i 21 selskaber, som ligger på Caymanøerne. Selv om ATP understreger, at man betaler den lovpligtige skat af pensionsafkastet, så opkræver Caymanøerne nul pct. i skat for de selskaber, der ligger der.

Det skal investorerne holde øje med

Her er tre ting, som Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, anbefaler investorerne at holde øje med fredag morgen:

  • Efter torsdagens meget voldsomme nedtur for Vestas byder fredagen måske på to uvelkomne »gæster«. Analytikerne vil blive mere skeptiske og nedjustere deres anbefaling og kursmål. Derudover kan det blive medafgørende for, om aktien skal rutsje yderligere baglæns, om der er nogen af de udenlandske udsalgsmia. fra i går, som kommer fra hedgefonde, der bekender kulør og indberetter et short-salg til Finanstilsynet. Fredag morgen er der endnu ikke kommet nogen af dem, men kommer de i løbet af dagen?
  • FLS skuffede fælt med hensyn til »næsten det hele«. Det var ikke kun omsætning, indtjening og ordreindgangen, som investorerne ikke tog godt og vel imod, men især de lidt pauvre fremtidsudsigter. Hvor langt går analytikerne til stålet, når de skal regnskabs- og fremtidsvurdere FLS på en 12 måneders investeringsskala?
  • De danske aktier faldt markant mere end andre europæiske aktiemarkeder i går. Er storhedstiden for de danske selskaber ved at være et overstået fænomen? Presset kom ikke alene på Vestas og FLS som regnskabsskuffede, men også Ambu fik kursprygl og faldt med næsten otte pct. Ikke fordi regnskabet var skuffende læsning, men i slipstrømmen på at investorerne trækker aktiepenge ud af Danmark. Ambu deler på den måde skæbne med en række andre danske selskaber, som har gjort det så fremragende, at prisfastsættelsen kortsigtet er blevet anstrengt og aktiesårbar.

Det sker ellers i dag

  • Danmarks Statistik kommer med forbrugerpriser i oktober kl. 08.
  • Luftfartsselskabet SAS kommer med trafiktal for oktober kl. 11.
  • Københavns Lufthavn kommer med trafikstatistik kl. 12.30.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiebørser viser som de øvrige finansielle markeder tegn på usikkerhed over for de amerikanske planer om skattereformer, efter at Senatets republikanske politikere har afsløret planer, der afviger markant fra det præsident Trump-støttede hidtidige forslag fra Repræsentanternes Hus.

  • Nikkei 225 i Japan: -0,9 pct.
  • Hong Kongs Hang Seng: +0,2 pct.
  • Sydkoreas Kospi: -0,2 pct.
  • Indiens BSE: +0,1 pct.