Forsvarstop sigtet for korruption

Mindst ti ledere i det norske forsvar sigtet for korruption efter ransagninger hjemme og på arbejdspladsen.

Mindst ti ledere i det norske forsvar og ansatte i private firmaer er blevet sigtet for korruption, og der er gennemført ransagninger på både deres arbejdspladser og deres privatboliger.

Det norske bagmandspoliti, Økokrim, slog til tirsdag og har ifølge statsadvokat Geir Kavlie foretaget en del beslaglæggelser.

Blandt de sigtede er viceadmiralen for forsvarets fællesoperative hovedkvarter, som skal have deltaget i golfrejser, betalt af den tyske industrigigant Siemens i 2003 og 2004. Viceadmiralen siger, at han selv betalte rejsen, da han fandt ud af, hvem sponsoren var.

De sigtede risikerer op til tre års fængsel.

17 millioner på »kundepleje«

I fjor slog en rapport fast, at 15 leverandører til Forsvaret havde brugt mere end 17 millioner kroner på »kundepleje« af Forsvaret. En ny rapport, som ikke er offentliggjort, fastlægger, hvad hver enkelt har modtaget, og der skal ifølge flere norske aviser være tale om et »ikke ubetydeligt antal« ansatte. Forsvarsdepartementet har sat flere interne og eksterne undersøgelser i gang og har overdraget materialet til Økokrim.

Tilbagebetalte over 75 millioner

Siemens i Norge måtte tilbagebetale 75,6 millioner norske kroner til den norske stat. Siemens Business Service leverede IT til forsvaret men overfakturerede for 36,8 millioner kroner, afdækkede et undersøgelsesudvalg sidste år. Senere dukkede overfaktureringer for endnu 11,8 mio. op for en periode frem til december 2005, som udvalget ikke havde undersøgt. Men ifølge Forsvarsdepartementet er der fundet endnu 3,1 mio. i den periode, som udvalget faktisk havde set på. Siemens tog konsekvensen og satte hele Siemens Business Service i Norge til salg.

Nu har Siemens fået en bøde på ni millioner kroner for at have overfaktureret. Siemens har 14 dage til at afgøre, om selskabet accepterer bøden.

I hjemlandet Tyskland fik Siemens i oktober en bøde på halvanden milliarder kroner for bestikkelse.

Siemens idømt milliardbøde for bestikkelse. Her havde telekommunikationsafdelingen betalt for at få attraktive teleordrer.