Forsvaret tiltaler ansatte for bestikkelse

Forsvarets Auditørkorps har rejst tiltale mod fire ansatte i Forsvaret for at have modtaget bestikkelse fra IT-leverandøren Atea. I den største af sagerne har en ansat modtaget IT-udstyr for mere end 50.000 kr.

I den seneste udløber af Atea-sagen er fire personer fra Forsvaret blevet tiltalt for bestikkelse. Arkivfoto: Martin Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge satte Forsvarets Auditørkorps det sidste punktum i anklageskriftet mod fire ansatte i Forsvaret. De fire er tiltalt for at have modtaget iPhones, printere og andet IT-udstyr fra Atea, viser rets­dokumenter, som Berlignske har fået aktindsigt i.

I den største af sagerne har en ansat i Forsvarets Koncern IT 12 gange i årene 2010 til 2013 modtaget forskelligt IT-udstyr fra Atea til en samlet værdi af mere end 50.000 kr. Det er udstyr, som den ansatte enten modtog som gave eller købte med klækkelige rabatter – med et 55 tommer Samsung TV til over 23.000 kr. som det mest værdifulde af effekterne. TVet købte tiltalte af Atea for under 7.000 kr.

I de tre øvrige sager løber bestikkelsen op i max 4.000 kr., men der er også to mobiltelefoner, som det ikke har været muligt at værdi­ansætte.

Tre af de tiltalte var ansat i Forsvarets Koncern IT, da bestikkelsen fandt sted, mens den fjerde var ansat i logistikafdelingen i Søværnets Operative Kommando. Der er ingen højtstående officerer blandt de tiltalte.

Hos Forsvarets Auditørkorps, der er den militære anklagemyndighed, ser man med stor alvor på de fire sager om bestikkelse.

»Så vidt jeg kan se, er det første gang, at der er rejst tiltale om bestikkelse mod folk ansat i forsvaret. Det er noget, vi ser på med stor alvor. Hvis folk som led i deres offentlige ansættelse har modtaget gaver, kan det så tvivl om den objektivitet og upartiskhed, der skal være i beslutningsgrundlaget ved indkøb til staten. Det er jo i bund og grund skatteborgernes penge, det handler om,« siger auditør Claus Risbjerg.

Ud over de fire sager, som auditørkorpset har rejst tiltale i, er endnu en sag fortsat under efterforskning, oplyser Claus Risbjerg, der møder som anklager, når sagen kommer for retten i Glostrup, hvor de øvrige sager i Atea-komplekset også har været ført.

Beløbsmæssigt overgår auditørernes tiltale om bestikkelse for mere end 50.000 kr. den største af de sager, som SØIK, også kendt som Bagmandspolitiet, hidtil har rejst i det store Atea-kompleks om bestikkelse. Bagmands­politiet anklagede i oktober 2016 en tidligere chef i Københavns Kommune for at have modtaget mobiltelefoner og IT-udstyr for ikke under 43.000 kr.

Den tidligere chef i Københavns Kommune fik i byretten en dom på fire måneders ubetinget fængsel, fordi han havde taget imod gaver til en værdi af 26.000 kr. fra Atea og selv havde bedt om en computer til 17.000 kr. Sagen blev anket til Landsretten, som så med mildere øjne på forbrydelsen og alene fandt ham skyldig i at have taget imod gaver for 24.000 kr. Det takserede landsretten til en straf på 40 dages betinget fængsel og 60 timers samfundstjeneste.

Ifølge Claus Risbjerg vil auditørkorpset skele til strafudmålingen i de to ankesager, som hidtil har været for landsretten, begge i øvrigt med mildere straffe end byrettens domme.

»SØIK har ført nogle sager ved byretten, hvoraf to også har været forbi landsretten, og der er lagt et sanktionsniveau, som vi vil lægge os op ad. Men vi skal selvfølgelig også kigge på sammenligneligheden med de sager, der hidtil har været ført,« siger Claus Risbjerg.

Bagmandspolitiet rejste de første tiltaler i Atea-komplekset i oktober 2016. Efterforskningen af sagerne ved Forsvarets Auditørkorps har taget længere tid, fordi nogle af vidnerne, som skulle afhøres til Auditørkorpsets sager, skulle sigtes og afhøres af Bagmands­politiet, før de kunne afhøres til brug for efterforskningen i sagerne ved Auditørkorpset.