Forsvaret mistænkt for ulovlig arbejdskraft

Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste (FBE) er mistænkt for at bruge ulovlig, underbetalt polsk arbejdskraft.

Det er Malernes Fagforening i København, der har forsøgt at undersøge det svenske firma, som for tiden er i gang med et renovationsarbejde i Forsvarets bygninger Nyboder midt i hovedstaden, skriver dato.

I december talte næstformanden for Malernes Fagforening, Bo Rosschou, med malerne, som præsenterede sig som polakker, men talte et udmærket tysk. Lige indtil snakken faldt på, hvor meget malerne får i løn.

»Så havde de pludselig glemt, hvordan man taler tysk. De klappede i som østers. De kunne slet ikke forstå noget af det, jeg sagde,« fortæller Bo Rosschou.

Og netop den opførsel kan der kun være en enkelt årsag til, mener han: at de er blevet instrueret i ikke at tale om deres løn, fordi den ikke lever op til de danske mindstelønskrav.

Polakkerne er ansat igennem det svenske firma ''Building

Technology Concept Sweden AB'.

Og netop det, at et svensk firma ansætter polske håndværkere til at arbejde i Danmark, har vakt Bo Rosschous mistanke. Derfor har han forsøgt at finde frem til firmaet bag polakkerne.

»Alle mine forsøg har været forgæves. Jeg fandt et telefonnummer, men da jeg ringede til det, var det en svensk strudsefarm. Man kan formode, at der er tale om en type konstruktion, som vi har set utallige gange før, hvor man forsøger at sløre, at man anvender underbetalt arbejdskraft,« siger han.

Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste er gjort bekendt med problemet, men direktør Jørgen Steen Knudsen fortæller, at man ikke har overblik over, hvor mange arbejdere, der er ansat, hvad de laver, eller hvordan deres ansættelsesforhold er.

Det skyldes, at FBE siden december er flyttet til en ny adresse, og at alle papirer er pakket ned.

»Men vi arbejder på at finde ud af, hvad der er op og ned på sagen. Folk skal selvfølgelig arbejde under dansk overenskomst, og hvis de ikke gør det, så har vi et problem, som vi skal have taget fat på,« siger han.

Malernes Fagforening København har nu skrevet til forsvarsminister Søren Gade (V), for at få ham til at standse samarbejdet med 'Building Technology Concept Sweden AB'.

Det lykkedes ikke dato at få kontakt til 'Building Technology Concept Sweden AB' i går.

Kilde: dato