Forståelse for historisk indgreb hos erhvervslivet: »Alle må yde en ekstraordinær indsats«

Der er bred opbakning fra dansk erhvervsliv til det historiske indgreb fra S-regeringen, der i praksis lukker Danmark ned for at begrænse coronavirussen.

Der er bredt opbakning i toppen af dansk erhvervsliv til regeringens dratiske indgreb for at bremse coronavirussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et forsøg på at begrænse coronavirussens udbredelse, vil regeringen lukke centrale dele af det danske samfund ned.

Den historiske beslutning, som statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede på et pressemøde onsdag aften, møder bred opbakning i dansk erhvervsliv, viser en rundrigning Berlingske har foretaget.

»Det er klart, at vi nu skal gøre så meget, vi kan, så hurtigt som muligt. De her ting, som kommer nu, er dramatiske, men vi skal have det her overstået så hurtigt, det er muligt, i stedet for at trække det længere ud,« siger Niels Smedegaard, bestyrelsesformand for Norwegian og tidligere topchef for DFDS.

»Der en del udsatte mennesker, som det her stærkt kritisk for. Derfor er en kold tyrker for samfundet den rigtige løsning lige nu,« tilføjer han.

Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand for industrigiganten Danfoss er på linje:

»Vi står bag det her. Jeg er sikker på, at vi nu i Danfoss får lavet nye retningslinjer til alle vores medarbejdere, og at de bliver i overenstemmelse med, hvad Mette Frederiksen nu beder os om.«

Tilpasser beredskabsplan

Hos KMD, der lever IT-løsninger til både det private og det offentlige understreger topchef Eva Berneke, at KMD arbejder hårdt på, at kunderne ikke påvirkes.

»Det ligger KMD på sinde, at vores kunder ikke vil blive negativt påvirket af situationen. Det er vores klare vurdering, at KMDs kunder kan være trygge ved, at forretningskritiske leverancer kan fortsætte uagtet, at stationen nu er blevet skærpet væsentligt,« siger Eva Berneke og tilføjer:

»Vi har lige nu fokus på, hvad situationen betyder for KMD og mange af de kritiske systemer, som vi driver. Vores beredskabsplan bliver tilpasset efter det, der nu er sket. Vi skal etablere et præcist overblik over, hvad vi skal have kørende og hvad vi kan have folk til at sidde hjemme og arbejde med.«

Appel fra Dansk Erhverv

Alle kommer til at yde en ekstraordinær indsats i den kommende tid, lyder det i en appel fra Dansk Erhvervs adm. direktør Brian Mikkelsen.

»Dansk Erhverv har en klar appel: Alle, der kan gå på arbejde, skal yde en helt ekstraordinær indsats den kommende tid. Vi skal rykke endnu tættere sammen, tage et kæmpe løft. Vi kommer alle til at gå markant længere på literen. Sammen kan og vil vi i Danmark klare denne udfordring. På en og samme tid skal vi tage vare på alle, der bliver syge, undgå at for mange bliver smittede og sikre, at vores virksomheder, arbejdspladser og økonomi kommer så godt igennem krisen, som muligt,« siger Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

På pressemødet præsenterede statsminister Mette Frederiksen en række yderligere stramninger i forhold til, hvor mange mennesker, der må være samlet samme sted. Regeringen er på vej med en hastelov, der skal gøre det muligt at forbyde større forsamlinger på grund af frygten for spredning af coronavirus.

»Det vil få stor betydning økonomisk betydning for erhvervslivet og særligt de brancher, der lever af at samle folk. Her tænker jeg bl.a. på hotel- og restaurationsbranchen, rejseselskaber, konferencecentre, idræts- og kulturliv. Det er brancher, der i forvejen er i akut nød, og derfor skal vi fortsætte og intensivere arbejdet med at sikre økonomisk hjælp til disse virksomheder. Det er helt og aldeles essentielt,« siger Brian Mikkelsen.

Hvad med små virksomheder?

Hos den største fynske industrivirksomhed Micro-Matic er topchef Søren Vilby næsten forpustet over udviklingen i coronakrisen.

»Pyha, det går godt nok hurtigt. Det er svært for os alle sammen at følge med. Men jeg synes, at de tiltag, som statsministeren lancerer lyder fornuftige,« siger Søren Vilby, der dog også rejser en bekymring for små virksomheder:

»For en stor velkonsolideret virksomhed som Mircro-Matic skal det nok gå, Men hvordan skal det gå for mindre virksomheder inden for service- og underholdningsindustrien. Hvor skal pengene komme fra til at holde forretningen kørende. Regeringen har søsat initiativer, men de rækker næppe for især de små virksomheder.«

Drastisk skridt

Topchef i den nordsjællandske ingeniørvirksomhed Niras Carsten Toft Boesen fortæller, at man så vidt muligt vil forsøge at få væsentlige færre medarbejdere på arbejde de kommende uger. I alt har virksomheden op mod 1.800 ansatte i Danmark hovedsageligt i Allerød.

»Det er et drastisk skridt, som regeringen nu tager. Men jeg har fuld tillid til og forståelse for, at man forsøger at undgå, at den her situation eskalerer yderligere,« siger Carsten Toft Boesen.

Han fortæller, at en række aktiviteter vil blive udskudt, men at der kan være strengt nødvendige opgaver på fx byggepladser, der skal varetages. Her vil man tage gængse forholdsregler.

Topchefen konstaterer dog også, at det kommer til at have en massiv effekt på økonomien, og han appellerer til, at det offentlige går ind og hjælper det private erhvervsliv ved at sætte projekter i gang, der kan være med til at holde hånden under virksomhederne.

»Det vigtige er, at hele samfundet og dermed økonomien ikke går i stå. Vi har en fin ordrebog, der gør, at vi kan få indtægter svarene til lønningerne i et kvartals tid eller måske to, men derfra kan der blive en overkapicitet, og så vil vi kunne løse opgaver for det offentlige,« siger han.