Forstå EU-dommen der sikrer dine persondata mod USAs snagen

EU-korrespondent Jakob Ussing ser nærmere på den opsigtsvækkende EU-dom, som faldt tirsdag, og sikrer, at personlige data fra EU-borgere ikke kan trækkes med over Atlanten.

Den Europæiske Forbrugerorganisation (BEUC) jubler over, at »den historiske sejr« nu tvinger de nationale datatilsyn til at undersøge, om persondata på europæere beskyttes tilstrækkeligt i USA. Generaldirektør Monique Goyens kalder afgørelsen »krystalklar: Sikker havn-aftalen er ikke sikker«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Den relativt ukendte østriger Maximilian Schrems var jublende glad tirsdag, da EU-Domstolen slog fast, at EU-Kommissionens såkaldte »safe harbour«-aftale med USA om overførsel af personlige data er ugyldig. Det er den ifølge domstolen, fordi der ingen garantier er for, at oplysningerne ikke kan misbruges af de amerikanske efterretningstjenester.

Schrems står bag organisationen europe-v-facebook, der kæmper imod Facebooks muligheder for at overføre personlige data til USA, hvor de amerikanske efterretningstjenester kan snage i oplysningerne, ifølge Schrems’ anklager.

Sagen er den første af sin slags, der er endt ved EU-Domstolen, og på mange måder en udløber af Edward Snowdens afsløringer af den amerikanske efterretningstjeneste NSAs massive masseovervågning. Snowden lykønskede selv Schrems på sin Twitter-profil tirsdag, og forbrugerorganisationer verden over jublede også.

Men dommen medførte samtidig bekymrede miner hos de flere end 4.000 virksomheder, der benytter »safe harbour«-aftalen.

»Safe harbour« betyder »sikker havn« og hedder sådan, fordi selskaberne har erklæret, at de vil leve op til de europæiske regler for databeskyttelse, selv om data overføres til servere i USA. Det gælder virksomheder som Amazon, Google, og Facebook med masser af brugeroplysninger, men en bred vifte af selskaber brugte »safe harbour«-aftalen, der altså ifølge EU-Domstolen slet ikke er sikker.

Og der er grund til bekymring for virksomhederne. Der findes andre muligheder for overførsel af persondata, som skal godkendes af de nationale datatilsyn, men det er mere komplicerede processer og vil ikke med sikkerhed være et reelt alternativ for alle virksomheder.

IT-selskabernes europæiske interesseorganisation Digital Europe beklagede straks dommen og krævede en vejledning til virksomheder, der opererer under »safe harbour«-reglerne for at sikre, at de »kommercielle aktiviteter kan fortsætte under det nuværende juridiske tomrum.«

Digital Europe frygter også, at det kan blive en trussel for EUs drømme om et stærkt digitalt indre marked, der kan skabe vækst og masser af job.

»Vi stiller spørgsmål ved, hvordan Europa vil kunne skabe et effektivt digitalt indre marked, hvis 28 medlemsstater har forskellige tilgange til, hvordan data kan overføres,« lød det i en pressemeddelelse fra Digital Europe.

EU-Kommissionen måtte tirsdag eftermiddag sende hele to kommissærer på banen: 1. næstformand Frans Timmermans og kommissæren for retlige anliggender, Věra Jourová, for at berolige virksomhederne.

Budskabet var, at der fortsat er muligheder for at overføre data til USA, selv om det vil være mere omstændeligt end tidligere, samt at EU-Kommissionen er klar med en slags hotline for virksomheder, der er i tvivl om, hvad de skal gøre. Desuden vil Kommissionen vejlede de nationale datatilsyn for at forhindre en ren regeljungle for virksomhederne.

»Vi vil komme med vejledning til de nationale datatilsyn, så vi sikrer et koordineret svar omkring alternative måder at overføre data. Det er vigtigt for europæiske virksomheder,« sagde Věra Jourová.

Hun understregede også, at dommen bekræfter, at der er behov for at skærpe databeskyttelsen, og at EU-Kommissionen siden Snowden-afsløringerne i 2013 har arbejdet på en ny og sikrere »safe harbour«-aftale med USA. Věra Jourová medgav dog, at de forhandlinger trækker ud, og hun turde ikke give et bud på, hvornår de kan være afsluttet.

Og dommen har ikke gjort det nemmere. Da en af domstolens generaladvokater for to uger siden kom med sin indstilling, som domstolen endte med at følge, var den officielle amerikanske EU-mission rasende over de »fejlagtige« beskyldninger mod de amerikanske efterretningstjenester. Det blev understreget, at aftalen var afgørende for handlen på tværs af Atlanten.

»Det underliggende problem går også langt ud over »safe harbour«-aftalen. Generaladvokatens argumentation ville underminere andre lande, virksomheder og borgeres mulighed for at stole på forhandlede aftaler med EU-Kommissionen,« hed det fra det officielle USA.

Forhandlingsklimaet om såvel en ny og mere sikker udgave af »safe harbour« som en frihandelsaftale er dermed kraftigt forværret.

Det er derfor, mange flere end godt 4.000 virksomheder, der kan blive berørt.

EU-Kommissionens opgave med at sikre en høj databeskyttelse og et godt erhvervsklima samtidig er blevet uhyre vanskelig.