Forstå det nordjyske bankdrama på under tre minutter

Torsdag aften trådte Jyske Bank ind som aktiv spiller i det trekantsdrama, der udspiller sig mellem bankerne omkring Limfjorden. Er du faldet af, så stå på igen - her er Berlingskes treminutters-guide:

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad handler det om?
Røren drejer sig om Nørresundby Bank, som i banksektoren bliver beskrevet som en lækkerbidsken på grund af sin økonomiske styrke og sine meget tilfredse og loyale kunder - ikke noget, alle danske banker kan prale af.

Hvordan startede det?
I mere end 22 år har Spar Nord været hovedaktionær i Nørresundby Bank med end halvdelen af aktierne, men på grund af vedtægtsmæssige finurligheder, har banken alligevel kun haft 11 stemmer på generalforsamlingen. De to banker har desuden haft en uskreven aftale om, at Spar Nord ikke ville forsøge at overtage Nørresundby Bank.

I september købte Spar Nord så fem procent flere aktier. Det gjorde Nørresundby Bank nervøs for et overtagelsesforsøg og banken henvendte sig i stedet til Nordjyske Bank og takkede ja til et stående forslag om fusion.

Efter bare få ugers drøftelser mellem de giftelystne parter, måtte de imidlertid løfte sløret for deres umodne planer, fordi et mødereferat blev stjålet ved indbrud i en bil.

Hvor står sagen nu?
I stedet for at lade de to nordjyske banker fejre bryllup gav Spar Nord i stedet for selv et bud på aktierne - en god pris, vurderer markedet, men bestyrelsen i Nørresundby Bank ville hverken fraråde eller anbefale Spar Nords bud, fordi de fortsat håbede på et overbud fra en anden kant.

Det kom torsdag aften, da Nordjyske Bank overbød Spar Nord. I den forbindelse blev Jyske Bank en del af dramaet, idet Nordjyske bank har brug for en større spiller i ryggen for at købe en Nørresundby, som faktisk er større end den selv målt på egenkapital.

Hvad får Jyske Bank ud af det?
Kun ledelserne i Jyske og Nordjyske Bank ved, hvilke aftaler, der ligger bag Jyske Banks håndsrækning. Et bud er, at Nordjyske har givet Jyske en hensigtserklæring om at skifte realkreditsamarbejdet med Totalkredit ud med BRF, som Jyske købte tidligere i år. Derudover får Jyske Bank nogle penge i kassen via rentebetalinger på Nordjyskes mellemfinansiering.

Hvad sker der nu?
Spar Nord skal gøre op, om man vil sælge sine 54,9 procent Nørresundby-aktier, og hvad man i så fald skal stille op med de Nordjyske-aktier, man får som en del af betalingen. Spar Nord ønsker ikke at være mindretalsaktionær i den nye nordjyske bank.

Derudover er det lige som for Spar Nord  op til Nordjyske at overbevise Nørresundby-aktionærerne om, at deres bud er det mest attraktive. Nordjyske gør det med Nørresundby-bestyrelsens anbefaling i ryggen, mens Spar Nor står på løftet om, at lade Nørresundby leve uberørt videre i mindst tre år.