Forsøg med kortere arbejdsuge sætter gang i rekrutteringen af arbejdskraft

Til sommer begynder det hidtil største forsøg med en kortere arbejdsuge, når 3.000 briter skal droppe den femte arbejdsdag. Herhjemme har Odsherred Kommune forsøgt sig med et lignende forsøg.

Odsherred Kommune skal snart tage stilling til, om de ansatte fremover skal arbejde fire eller fem dage om ugen. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge havde et stort antal af danskere glæde af en kort arbejdsuge.

Påskens helligdage afkortede ugen, hvilket gav en stor del af den danske arbejdsstyrke en arbejdsuge på kun fire dage.

Men mens den korte uge er undtagelsen snarere end reglen herhjemme, så skal 3.000 britiske ansatte på tværs af 60 arbejdspladser være del i et forsøg, hvor de skal teste en arbejdsuge på fire dage.

Ifølge den britiske avis The Guardian er det det største pilotprojekt hidtil, der har til formål at afdække effekten af en kortere arbejdsuge.

Projektet skal som udgangspunkt køre i en periode fra juni til december.

Fortalere for en kortere arbejdsuge har i flere år hævdet, at man kunne korte arbejdsugen ned uden at skære medarbejderne i løn og samtidig hæve produktiviteten.

Det har dog været sparsomt med forskning om emnet. Noget som det britiske projekt vil forsøge at gøre op med.

I Odsherred Kommune har man siden 2019 afprøvet et pilotprojekt hvor knap 400 ansatte arbejder 35 timer fordelt på fire dage, plus to timer afsat til faglig fordybelse.

Det betyder, at de ansatte arbejder lidt længere på de fire dage, end de ville gøre på en typisk fem dages arbejdsuge.

Når man taler om en kortere arbejdsuge, er det vigtigt at skelne mellem, hvorvidt reduktion af arbejdsugen er til en arbejdsuge på fire dage, hvor en dag fjernes og arbejdstiden nedsættes fra 37 timer til 30 timer, eller om man fjerner en dag og overfører de timer herfra til andre dage, som så bliver lidt længere. Dette kaldes også en komprimeret arbejdsuge.

En rekrutteringsmæssig drøm

For den nordvestsjællandske kommune har forsøget med en firedages komprimeret arbejdsuge været en kæmpe succes på særligt ét parameter: rekruttering af ny arbejdskraft.

»Vi kan se, at mange af dem, der har søgt arbejde hos os under forsøget, har søgt os på grund af firedages arbejdsugen. En kort uge, kombineret med muligheden for hjemmearbejde har gjort det nemmere, for folk at søge hos os, selvom de bor længere væk,« siger hr-afdelingsleder i Odsherred Kommune Majken Kondrup.

Og det giver god mening, lyder det fra følgeforsker på projektet, Henrik Lund fra arbejdslivsstudier på RUC.

I en situation med mangel på arbejdskraft kan det nemlig være de arbejdspladser, der gør noget særligt for at tiltrække arbejdskraft, der løber afsted med de dygtigste ansatte.

»Vi har et arbejdsmarked for tiden, som, man siger, er et arbejdstagermarked, hvor alle virksomheder må gøre noget ekstraordinært for at prøve at tiltrække arbejdskraft, især den dygtigste arbejdskraft,« siger Henrik Lund.

Ifølge Henrik Lund har årene med corona også været med til at kaste flere ting op i luften, når det kommer til planlægning af arbejdstid. Han forudser derfor at projektet i Odsherred ikke bliver det sidste af sin slags.

»Jeg tror vi kommer til at se mere af det,« lyder det fra Henrik Lund.

Et pilotprojekt med udløbsdato

Projektet er et treårigt pilotprojekt, der har kørt siden sommeren 2019. Derfor er det ved at være tid til at evaluere det.

Der er også noget at evaluere, da det har været meget individuelt, hvordan de ansatte i kommunen har oplevet den komprimerede arbejdsuge.

Nogle har været enormt begejstrede, mens andre har fundet det svært at få hverdagslivet til at hænge sammen med de længere dage. Derfor er det ikke givet, hvordan hverdagen kommer til at se ud for de ansatte i kommunen fremover.

Men de har været glade for projektet og for den læring, det har kastet af sig, fortæller Majken Kondrup. Og én ting står klart efter projektet;

»Medarbejderne vil gerne have et fleksibelt arbejdsliv.«