Forslag om dansk pant på tyske dåser

Naturelskere og grænsekøbmændende vil gerne have tyske dåser med i Dansk Returpant, for at undgå at de havner i naturen.

Danmarks Naturfredningsforening og Grænsehandlerforeningen IGG har i flere år arbejdet for, at dåseøl og dåsesodavand købt af danskere i grænsebutikkerne syd for den dansk-tyske grænse skal optages i det danske pantsystem. Det sker for at undgå, at dåserne havner i den danske natur, skriver Flensborg Avis.

Indtil videre har bestræbelserne dog været forgæves, selv om begge foreninger og især Grænsehandlerforeningen tilbage i 2006 kom med et noget usædvanligt tilbud til den daværende miljøminister Connie Hedegaard.

- Vi har altid klart sagt, at vi gerne vil være med i en dansk pantordning, hvis bare Connie Hedegaard vil lukke os ind, sagde formanden for grænsekøbmændenes sammenslutning, Allan Filbert, tilbage i 2006 til Flensborg Avis.

Tilbuddet blev dengang afvist af miljøministeriet, men det står stadig ved magt, oplyser Grænsehandlerforeningens ny formand, Erik Holm Jensen, til Flensborg Avis.

- Vi er sammen med producenterne parate til at finde en løsning, siger Erik Holm Jensen.

Danmarks Naturfredningsforening har også gennem flere år arbejdet for, at dåserne fra grænsebutikkerne blev optaget i det danske pantsystem.

- Vi foreslog den tidligere miljøminister, at grænsebutikkernes dåser bliver optaget i den danske pantordning, og det arbejder vi stadig på sker, siger Allan Andersen, der er miljømedarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

I Danmark er det Dansk Retursystem, der driver det danske pant- og retursystem for dåser og anden engangsemballage, og her vil man teknisk set godt kunne håndtere de tyske dåser.

- Det kræver dog, at en række politiske, økonomiske og juridiske forudsætninger falder på plads. Forudsætninger vi ikke har indflydelse på, siger Inge Fisker, der er kommunikationschef i Dansk Retursystem.

Kilde: Flensborg Avis