Forskere udvikler stærkere glas til mobiltelefoner

Danske forskere går i kamp mod flækkede mobiltelefon-displays.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan blive en meget dyr fornøjelse hvis du taber din mobiltelefon på gulvet og glasset flækker. I værste fald er telefonen lige til skraldespanden. Nu er danske forskere gået sammen med den amerikanske glasgigant Corning om at forske i, hvordan glas til fladskærme og mobiltelefoner kan gøres stærkere.

Det er forskere fra Aalborg Universitets "Glasgruppe" under Institut for Kemi, Miljø og Bioteknologi, som sammen med Corning har undersøgt glasmaterialers opførsel. Forskerne har fokuseret på glassets hårdhed.

"De modeller, vi har udviklet, har stor betydning for glasindustrien, fordi de gør det muligt at designe et glasmateriale med forudbestemte egenskaber ved at ændre på sammensætningen uden først at skulle producere glasset. Hidtil har det været en enorm udfordring at kvantificere hvilke strukturer, der gør et glasmateriale hårdt. Men vi har sammen med Corning udviklet modeller til forudsigelse af egenskaberne ved glas ud fra en simpel analyse af glassets struktur," siger ph.d-studerende Morten Mattrup Smedskjær fra glasgruppen.

Glassets hårdhed er afgørende for, hvor let en mobiltelefonskærm bliver ridset, når den havner i samme lomme som et bundt nøgler – eller om skærmen flækker, hvis man taber telefonen. Forskerne har påvist, at hårdheden afhænger af antallet af restriktioner og frihedsgrader i glasmaterialets struktur. Jo flere restriktioner og komplekse konfigurationer der er, jo hårdere er glasset. Opdagelsen blev gjort ved at granske særlige natriumholdige borat glas-typer, som har en mere kompleks opbygning end almindeligt glas.

"Vi ændrede overfladesammensætningen i glasset, og derefter brugte vi vores ligning til at forudsige ændringen i hårdhed med stor succes," forklarer Morten Mattrup Smedskjær.

Foruden glassets hårdhed er der også forsket i glassets opførsel i flydende tilstand. Forskernes amerikanske partner Corning opfandt optiske fibre til internetkommunikation og leverer glas til skærme på mobiltelefoner, tablet-computere og andre elektroniske apparater.