Forskere: Danmark tillader CO2-svindel

Energistyrelsen tillader, at store danske virksomheder snyder med CO2-udledningen. Sådan lyder kritikken fra forskere på området.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskerne kalder det for noget af det mest omfattende klimasnyd i historien.

Og nu befinder store danske virksomheder som Mærsk, Dong, Aalborg Portland og Nordjysk Elhandel sig midt i orkanens øje, fordi Energistyrelsen ser gennem fingrene med svindlen for at holde prisen på erhvervslivets udledning af CO2 nede, lyder kritikken fra samme forskere. Det skriver Politiken.


- Svindlen får lov at fortsætte, fordi erhvervslivet økonomisk har stor glæde af den, siger Michael Wara, der er lektor i miljøret på det amerikanske Stanford University, om den aftale, Danish Carbon Fund (DCF) under Energistyrelsen indgik i 2006 sammen med de danske virksomheder og to kinesiske fabrikker.

En aftale, som betyder, at DCF sammen med de danske virksomheder hvert år frem til og med 2013 modtager 300.000 CO2-kreditter fra Kina - kreditter, der stykvis giver ret til at udlede et ton CO2.


Aftalen har en værdi af omkring 180 millioner kroner. Til gengæld for de danske millioner forpligter de kinesiske kølevæskeproducenter Zhonghao New Chemical Materials og Jiangsu Melian Chemical sig til at holde deres produktion af den såkaldte superdrivhusgas HFC-23 under et aftalt niveau.

Men de to kinesiske fabrikker overholder langtfra aftalen. Ifølge en rapport, der cirkulerer i FN, har kineserne nemlig år efter år øget produktionen af HFC-23 og på den måde opnået mulighed for at sælge stadig flere kreditter til andre interesserede købere.


Zhonghao har fra 2006 til i år produceret HFC-23 svarende til 2 millioner ton over det aftalte niveau, mens Jiangsu har produceret 1 million ton mere.

Forskerne undrer sig på den baggrund over, at Energistyrelsen ikke for længst har revet det papir over, aftalen med de kinesiske fabrikker er indgået på. Eller har forsøgt at få FN til at skride ind.

/ritzau/