Forsker: Her er bankerne i farezonen

Syv ud af i alt 22 danske børsnoterede banker befinder sig i en farezone, viser en ny kontroversiel rangliste. Banker afviser kritikken.

Arkivfoto: Østjydsk Bank. (Foto: Lars Rasborg/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rasborg

Bankkrisen har taget livet af 21 børsnoterede banker i Danmark fra 2008 og til i dag.

Men faren for nye bankkrak er ikke forbi.

Det konkluderer to økonomi­forskere i en opsigtvækkende analyse, der tager temperaturen på de danske banker. Konkret viser analysen, at syv ud af i alt 22 danske børsnoterede banker er i farezonen. Dog ikke de største banker.

»Grundlæggende er der finansiel stabilitet i Danmark. Men den dårlige nyhed er, at en gruppe banker stadigvæk er udfordrede. Vi ser, at de banker, der befinder sig i fare­zonen, aldrig er kommet ud af dyndet og simpelt hen ikke er solide nok. Meget tyder derfor på, at oprydningen fra finanskrisen ikke er blevet tilendebragt,« siger lektor i økonomi ved Aarhus Universitet Johannes Raaballe, der står bag analysen sammen med professor Anders Grosen fra samme institut.

Konklusionen kommer på baggrund af en ny analyse fra de to forskere, der argumenterer for at bruge et nyt værktøj til at måle bankers sundhedstilstand. I dag bruger man bankens egne regnskabstal til at måle den såkaldte solvens, men forskerne argumenterer for at bruge den såkaldte markedssolvens i stedet.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Med det nye værktøj har de to forskere lavet en alternativ rang­liste over sundhedstilstanden hos de børsnoterede danske banker. På listens førsteplads ligger Grønlandsbanken, mens Østjydsk Bank omvendt befinder sig helt i bunden. Alligevel mener bankdirektør i Østjydsk Bank, Max Hovedskov, ikke, at situationen er faretruende for banken. Han henviser til, at banken har hævet sin solvens ved en kapital­f­orhøjelse i 2015:

»Det gør, at Østjydsk Bank er ude af genopretningen. Så kan man selvfølgelig lave forskellige teoretiske betragtninger, men for mig er det vigtigste at kigge solvensen imod det behov, som vi har,« siger Max Hovedskov.

Landets fjerdestørste bank Spar Nord indtager noget overraskende en placering tæt på farezonen. Her kalder kommunikationsdirektør Ole Madsen analysen for »noget sludder«.

»Helt overordnet er vi vældig komfortable med de kapitalforhold, vi har. Vi har en forskel på vores solvensbehov og faktiske solvens på over 3,5 milliard kroner. Det skal gå meget galt før vi lige pludseligt taber 3,5 mia. kr. Det vil svare til ti relativt alvorlige år i træk.«