Forsikringsselskaber tryner bankers indtjening

Alm. Brand har hovedsæde på Østerbro i København. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

En sammenligning af egenkapitalforretningen hos danske banker og forsikringsselskaber viser, at de børsnoterede forsikringsselskaber slår bankerne med flere længder. Det skriver Finans.

Hvor de store bankers egenkapitalforrentning ligger mellem 7 og 14 pct. i de første ni måneder af 2015 forrenter forsikringsselskaberne deres egenkapital med mellem 16,5 og 31,1 pct. i samme periode, skriver Finans.

Alm. Brand klarer sig bedst blandt forsikringsselskaberne, mens Spar Nord og Nordea ligger i top hos bankerne. Danske Bank er dog begyndt at puste Nordea i nakken efter en længere periode med oprydning efter finanskrisen.

Årsagen er ifølge analytikere særligt kravene til bankernes kapitalpolstring, der er blevet skærpet efter finanskrisen. Omvendt er bankerne blevet sikrere investeringer, end det var tilfældet før finanskrisen, hvor egenkapitalforrentningen godt kunne nå 15-20 pct.

Forbrugerrådet kritiserer dog også forsikringsselskaberne for at være for gode til at tjene penge, og efterlyser mere konkurrence på markedet.

- Der tegner sig et billede af, at det er meget lukrativt at drive et forsikringsselskab. Noget tyder på, at danskerne betaler for meget for deres forsikringer, og at priserne burde falde, siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet, til Finans.

/ritzau/FINANS