Forsikringsselskaber straffes ikke for ulovlig overvågning

Danske forsikringsselskaber har i mindst tre tilfælde benyttet sig af ulovlig overvågning af kunderne, men det bliver ikke straffet, slår minister fast til samråd. Socialdemokraterne vil have klarere regler.

Troels Lund Poulsen vil ikke stramme lovgivningen for forsikringsselskabers efterforskningsmetoder, men han er klar til at indgå i yderligere dialog om, hvordan Finanstilsynet fremadrettet skal holde snor i forsikringsbranchen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mindst tre tilfælde er det sket, at danske forsikringskunder er blevet hemmeligt overvåget af deres forsikringsselskab via en skjult monteret GPS-sender på kundens bil, men selvom det nu er slået fast, at overvågningen er ulovlig, vil de pågældende forsikringsselskaber ikke blive straffet.

Det fastslog erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) på et samråd torsdag. Ministeren var sammen med justitsminister Søren Pind (V) indkaldt til samråd af Socialdemokraterne, der ønsker klarere regler på området, efter blandt andre Berlingske har beskrevet forsikringsselskabernes brug af ulovlig overvågning.

Efter en grundig undersøgelse af forsikringsselskabernes efterforskning ved mistanke om forsikringssvindel slog Finanstilsynet ved årsskiftet fast i en rapport, at GPS-overvågningen er ulovlig. Tilsynet valgte dog ikke at gøre yderligere ved de to forsikringsselskaber, der i tre tilfælde altså har benyttet den ulovlige overvågning.

Og dette bakker erhvervsministeren op om, sagde han på samrådsmødet.

»I forhold til de tre konkrete tilfælde med brug af GPS-sporing har Finanstilsynet valgt ikke at komme med særskilte tilsynssanktioner over for de to involverede selskaber. Det skal ses i lyset af, at det er Finanstilsynets opfattelse, at GPS-sporing har fundet sted som følge af, at der har været en generel misforståelse i branchen om denne praksis' lovlighed,« sagde Troels Lund Poulsen og fortsatte:

»Jeg mener i den forbindelse, at det er fornuftigt, at Finanstilsynet har anlagt en generel betragtning med fokus på at sikre, at reglerne fremover bliver overholdt. Finanstilsynet vil naturligvis reagere, hvis selskaberne fremadrettet skulle benytte efterforskningsmetoder, som er blevet underkendt i rapporten.«

De to pågældende selskaber er ikke nævnt i rapporten, men tidligere har landet største forsikringsselskab, Tryg, oplyst til Berlingske, at selskabet har benyttet GPS-overvågning. Også Alm. Brand har fortalt til Berlingske, at selskabet én gang har benyttet metoden, men ikke gør det længere.

Ingen hårdere straffe på vej

Socialdemokraterne var ved dagens samråd repræsenteret ved erhvervsordfører Morten Bødskov, retsordfører Trine Bramsen samt uddannelses- og forskningsordfører Mette Reissmann.

De spurgte til straframmen i straffeloven for at benytte sig af ulovlig overvågning, og justitsminister Søren Pind oplyste, at det kan give en bøde på 5.000-10.000 kr. eller fængsel i op til fire måneder.

Trine Bramsen spurgte Søren Pind, om han vil være med til at se på, om straframmen skal hæves.

»En bøde på 5.000-10.000 kr. lyder ærligt talt ikke af særligt meget, når man tænker over de erstatninger, som der her er tale om. Og derfor kunne incitamentet til at bryde loven måske også være skævt, når man stiller det over for sanktionen for at gøre det,« sagde Trine Bramsen.

Men den var Søren Pind ikke med på. Han henviste til, at sanktionsmuligheden slet ikke har været benyttet endnu.

»Jeg synes, at det er en tanke værd, at der er en strafferamme, der går op til fire måneders fængsel, som aldrig har været brugt. Spørgsmålet er , om den naturlige og logiske konsekvens er at sætte strafferammen op. Det ved jeg ikke rigtigt. Jeg synes, at vi skal følge samtalerne (mellem parterne i sagen, red.), og så må vi se, hvor det ender henne,« sagde Søren Pind.

Han nævnte i øvrigt på samrådet, at straffelovrådet for tiden ser på nogle af de lovgivningsmæssige rammer og er blevet bedt om at overveje, om der er behov for at modernisere straffelovens regler om krænkelser af privatlivets fred, herunder spørgsmålet om privates brug af GPS-pejlingsudstyr.

På mødet gentog Troels Lund Poulsen, hvad han sagde på et samråd i februar, der ligeledes handlede om forsikringsselskabernes efterforskningsmetoder. Nemlig, at han ikke ser behov for yderligere regulering på området.

»I forhold til spørgsmålet om yderligere regulering har min holdning heller ikke på dette område ændret sig siden samrådet i februar. Jeg mener fortsat, at den eksisterende lovgivning på området er tilstrækkelig,« sagde han.

Han indbød dog samtidig Socialdemokraterne til et nyt møde inden sommerferien, hvor de kan diskutere, hvordan Finanstilsynet skal agere fremadrettet over for forsikringsselskaberne i spørgsmålet omkring efterforskningsmetoder.

»Jeg kan ikke forsvare nogen af de ting, der er kommet frem (om ulovlig overvågning, red.). Det sagde jeg også allerede i starten, da Berlingske begyndte af afdække det her. Og derfor vil jeg gerne indbyde til en snak om, hvordan vi så kan lave en opfølgning på rapporten. Det kan man gøre på flere forskellige måder, men jeg synes, at det skal være i regi af det, som jeg nu har sagt,« sagde erhvervsministeren.

Det er Morten Bødskov glad for, fortalte han efterfølgende til Berlingske Business. Hidtil har forsikringsselskaberne forholdt sig til et kodeks, som branchen selv har udarbejdet. Dette kodeks gav tidligere mulighed for benyttelse af GPS-overvågning, men dette er dog efterfølgende blevet slettet af brancheorganisationen.

Morten Bødskov mener fortsat, at kodekset er for slapt, og at der derfor skal klarere regler til.

»Vi mener, at der skal laves en egentlig vejledning, som skal udstedes af ministeren, for hvordan forsikringsselskaberne kan benytte sig af denne form for overvågning. Vi synes, at branchens kodeks er alt for løst. Vi har behov for en vejledning, som strammer op, og som ser på spørgsmålet om sanktioner, altså bødestørrelser, og ikke mindst kontroller. Det er både den interne kontrol og ekstern stikprøvekontrol af enkeltsager og afgørelsen i de enkeltsager,« siger Morten Bødskov.