Forsikringskæmpe varsler solide prisstigninger på rejseforsikringer

Landets største forsikringsselskab Tryg ser sig tvunget til at hæve priserne på rejseforsikringer, fordi danskerne oftere kommer til skade på ferien.

Foto: Lizette Kabr

Op mod 90.000 danske husstande risikerer at skulle betale mere for deres rejseforsikring hos Tryg.

Det står klart, efter at Trygs topchef, Morten Hübbe, torsdag har fremlagt årsregnskab for 2015. I dag koster en gennemsnitlig årsrejseforsikring fra cirka 500 kroner årligt for en familie. Hvor meget ens rejseforsikring hos Tryg nøjagtigt stiger afhænger af, hvor meget man rejser, men i gennemsnit varsler Tryg-direktøren prisstigninger på 250 kroner for en typisk rejseforsikring.

»Rejseforsikring er vel det ene produkt, hvor der konkret er behov for større prisændringer. Det skyldes, at det gule sygesikringsbevis er blevet afskaffet, og at danskernes øgede rejselyst har ført til flere skader på rejser. Men vi ser, at der er en ekstremt stor forskel på, hvor meget folk rejser, og derfor vil priserne på rejseforsikring variere rigtig meget, alt efter hvordan ens rejsemønster er,« siger Morten Hübbe til Berlingske.

Udover prisstigningerne på rejseforsikring varsler Tryg også, at priserne på »nogle andre områder« vil stige en smule. Forklaringen er, at der begynder at komme gang i hjulene på det danske marked, som betyder, at inflationen stiger, og at Tryg derfor vil sørge for, at priserne følger med. Ifølge Morten Hübbe er der tale om »mange bække små«, og på den baggrund frygter han ikke for, at kunderne flygter.

»Jeg tror, at kunderne ser den samlede leverance, og ikke om de skal betale 250 kroner mere for en rejseforsikring,« siger han og lægger vægt på, at kundetilfredsheden hos Tryg er blevet fordoblet på blot ét år.

Flere forsikringselskaber vil følge trop

Hos Jyske Bank kommer det ikke bag på senioraktieanalytiker Thomas Eskildsen, at Tryg særligt hæver prisen på rejseforsikringer.

»Det er min forventning, at andre selskaber også hæver prisen på rejseforsikringer i den kommende tid. Det er et område, hvor man er et nødt til at gøre noget, og det ligner en generel markedstrend, at vi skal se nogle højere priser på det produkt,« lyder det fra Thomas Eskildsen.

Pres fra flere sider

I 2015 har forsikringsselskaberne mødt flere udfordringer. Blandt presses de af nye udbydere, som forsøger at vinde markedsandele, mens 2015 blev et år præget af mange vejrbegivenheder, hvor adskillige storme, skybrud, oversvømmelser og voldsomt snetryk hen over året førte op mod 20.000 anmeldte skader med sig i Tryg. Set i det lys mener Thomas Eskildsen, at Tryg overordnet leverer et godt årsregnskab.

»Selvfølgelig er toplinjen lidt skuffende i forhold til det, der var ventet, men når man dykker ned, er der også nogle positive elementer. Det positive er, at Tryg havde fremgang i privatkundesegmentet, mens konkurrencen i erhverv og industri er hårdere. Derudover lander de en combined ratio (forholdet mellem præmieindtægter og erstatninger plus omkostninger, red.) i fjerde kvartal på 88,4, og det er ganske fornuftigt,« siger seniorbankanalytikeren.

Minusser i regnskab

Tryg-direktør Morten Hübbe hæfter sig også ved fremgangen på privatkundesiden - men når Trygs skadesudgifter i 2015 er steget med 208 mio. kroner i forhold til året før, og forsikringsselskabets investeringsafkast i samme periode er faldet med 365 mio. kroner, er der også »flere minusser« i regnskabet, erkender han.

»Det er klart, at begge dele er med til at trække 2015-resultatet længere ned end året før. Isoleret set for fjerde kvartal overrasker vi positivt, men når man ser, at hele årets resultat er lavere end året før, giver det selvfølgelig lyst til gøre det bedre over de kommende år,« siger Morten Hübbe.