Forsikringsbranchen raser over nyt afgiftsforslag

Sløsede arbejdsgivere skal stramme op, men ny afgift rammer de forkerte, mener forsikringsbranchen.

Sløsede arbejdsgivere skal stramme op, men ny afgift rammer de forkerte, mener forsikringsbranchen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund
Hold os helt udenfor! Sådan lyder det klare opfordring fra landets forsikringsselskaber, der skoser regeringens nye lovforslag om en afgift på arbejdsskader for at ramme helt ved siden af målet. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Forslaget, der er en del af finansloven, skal få virksomhederne til at passe bedre på deres medarbejdere ved at pålægge forsikringsselskaberne en afgift på 13 pct. på de tilkendte erstatninger på arbejdsskader, som de udbetaler til kunderne. Intentionen i lovforslaget er, at forsikringsselskaberne - via præmiestigninger - skal sende regningen videre til de ansvarlige arbejdsgivere og på den måde skabe et incitament til at stramme op på sikkerheden og arbejdsmiljø på landets arbejdspladser.

Men lovforslaget vil ikke virke efter hensigten, lyder advarslen fra brancheorganisationen Forsikring & Pension, skriver Jyllands-Posten. Forsikringsselskaberne er nemlig ikke i stand til at ramme lige netop de kunder, der sløser med sikkerheden på arbejdspladserne.

»Der vil ikke være nogen sammenhæng mellem dem, der har ulykkerne, og dem, der kommer til at betale,« siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i Forsikring & Pension til Jyllands-Posten. Årsagen er, at arbejdsulykker sker sjældnere og mere vilkårligt end mange andre skadestyper, og de er dyrere end andre skader, hvilket samlet set gør det svært for selskaberne at anvende skadeshistorik som beregningsgrundlag for præmiernes størrelse.