Forsikrings-branchen dropper brug af GPS-sporing

Forsikringsbranchen vil ikke længere bruge skjult GPS-sporing af kundernes adfærd. Beslutningen er truffet, efter Finanstilsynet har kritiseret metoden.

Forsikringsbranchen har i mindst tre tilfælde siden 2010 sat skjult sporingsudstyr på en kundes bil, uden at kunden var klar over det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Damkjær
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske forsikringskunder kan fremover med ro i sindet køre rundt i deres biler uden frygt for, at forsikringsselskabet har sat en skjult GPS-sporeenhed under bilen for at overvåge kundens adfærd.

Således har branchen i fællesskab torsdag valgt at droppe den omstridte metode. Det skriver brancheorganisationen Forsikring & Pension på sin hjemmeside.

»Forsikring & Pension tager dette skridt for at sikre, at der ikke kan være tvivl om, at branchens undersøgelser af mistanker om forsikringssvindel sker på en ordentlig og hensynsfuld måde,« skriver brancheorganisationen.

Beslutningen kommer, efter Berlingske onsdag kunne fortælle, at branchen har tilladt GPS-sporing i sit eget kodeks for, hvilke metoder der er acceptable at bruge ved undersøgelse af mistanke om forsikringssvindel.

Berlingske kunne også fortælle, at branchen har brugt metoden i minimum tre tilfælde siden 2010, og at Finanstilsynet i et udkast til en større rapport kritiserer branchen for dets accept af brugen af GPS-sporing.

Ifølge Finanstilsynet strider GPS-sporing imod bekendtgørelsen om god skik for finansielle virksomheder, som forsikringsselskaber er forpligtet til at overholde.

»Imidlertid er det Finanstilsynets vurdering, at anvendelsen af skjult sporingsudstyr til brug for efterforskning ikke er foreneligt med kravet i § 3 i bekendtgørelsen om god skik for finansielle virksomheder, som tilsiger, at selskaberne skal handle loyalt og redeligt over for deres kunder. Dette skyldes bl.a., at en sådan overvågning har en særdeles indgribende karakter og indebærer en nærliggende risiko for, at der indsamles data, som ikke er relevante for efterforskningen,« skriver Finanstilsynet i rapporten, der endnu ikke er endelig og offentliggjort.

På baggrund af Berlingskes omtale udtalte flere politikere, at der skal sættes en stopper for forsikringsbranchens brug af den skjulte GPS-overvågning.

»Jeg kan simpelthen ikke forstå, at det her er lovligt. Og det mener vi ikke, at det skal være. At man som forsikringsselskab i skjul og uden at orientere den pågældende sætter GPS-udstyr på den pågældende. Derfor vil vi bede ministeren om en redegørelse for retstilstanden på dette område og opfordre ham til at få ændret det,« udtalte tidligere justitsminister Morten Bødskov (S), der er vikarierende erhvervsordfører.

Finanstilsynet henstiller i rapporten i øvrigt til, at forsikringsbranchen ændrer sit kodeks, så det er i overensstemmelse med Finanstilsynets konklusioner.

Ifølge Forsikring & Pension har denne for godt en måned siden oplyst Finanstilsynet om, at organisationen ville tage kodekset op til overvejelse.

»Forsikring & Pension skrev allerede den 3. november 2015 til Finanstilsynet, at branchen ville tage sit kodeks op til revision. Det er nu sket på et bestyrelsesmøde den 3. december 2015. Her blev det besluttet, at branchens medlemmer ikke længere anvender GPS-sporing til at undersøge mistanke om forsikringssvindel. GPS-sporing bruges i forvejen ekstremt sjældent,« skriver F&P på sin hjemmeside.

F&P fortæller videre, at forsikringsselskaberne har pligt til at undersøge begrundet mistanke om svindel, og at der  opdages svindel på skadesforsikringsområdet for omkring en halv milliard kroner om året, mens det skønnede omfang er langt større.