Forsigtige investorer er en potentiel vækstbremse

Mangel på risikovillighed blandt de danske investorer risikerer at blive en vækstdræber, lyder advarslen fra nordjyske Aseteks topchef. Han endte selv med at ty til mod Norge for at rejse kapital.

Stifter og chef for Asetek i Aalborg, André S. Eriksen, tog kampen op mod udenlandske firmaer, der kopierede Aseteks produkter. Asetek laver kølere til servere. Fold sammen
Læs mere

Fokus på overskud frem for vækst kan være en snusfornuftig tilgang til virksomhedsdrift, men i nogle tilfælde kan den indgangsvinkel også være det modsatte. Nogle gange er den eneste reelle tilgang én, hvor man som virksomhedsleder accepterer, at der kan gå år, før sorte bundlinjetal er en realitet.

Det mener i hvert fald Aalborg-virksomheden Aseteks stifter og topchef, Andre S. Eriksen. Han står i spidsen for en virksomhed, der er funderet på teknologi, hårdt arbejde, en håndfuld neglebidende patentretssager – og en god portion risikovillig kapital.

Til trods for, at André S. Eriksen roser det vækstorienterede erhvervsliv, som man kan se vokse frem og komme i rampelyset i blandt andet den aktuelle vækstdyst EY Entrepreneur of the Year, så minder han om, at der er flere veje til at skabe en succesfuld virksomhed. Det har han selv erfaret. Det er ikke mere end et par år siden, at hans virksomhed og hans investorer stod foran et valg.

»En af grundene til, at vi vækster så meget, er, at vi for fire år siden valgte at bruge mellem 30 og 40 millioner kroner på retssager i udlandet. Det var ekstremt risikabelt – og det har alt andet lige påvirket vores bundlinje negativt og det i meget høj grad,« siger han og tilføjer:

»Men vi vandt i sidste ende retssagerne og fik lukket konkurrenter, der kopierede vores teknologi. Det ser vi nu resultaterne af. Vi er på vej mod overskud nu. Men hvis ikke vi havde valgt at bruge penge på sagerne, så ville konkurrentsituationen være en helt anden.«

André S. Eriksens pointe er, at moderne, teknologibaserede virksomheder ikke altid bør løbe den direkte vej i jagten på sort bundlinje. Selv om virksomheden har salg af produkter og omsætning, kan det nogle gange betale sig at tænke på langt sigt. Det har han i hvert fald selv oplevet med sin virksomhed, der er baseret på udviklingen af vandkøling til computere og servere, og som i dag storsælger internationalt og har over 75 ansatte og produktion i Kina.

Men ovennævnte vej til succes kræver investorkroner. Underskud skal finansieres et eller andet sted, da banken i den slags tilfælde ikke er et oplagt eksempel, så kræver det tilstedeværelse af risikovillige investorer. Og den slags mener André S. Eriksen, at der er alt for få af i Danmark. Han medgiver, at der er ved at vokse et ventureinvestormiljø op, men i hans optik er der en helt grundlæggende mentalitetsforskel mellem Danmark og nogle af de lande, vi ofte sammenligner os med.

Og han ved, hvad han taler om. I forbindelse med, at Asetek skulle rejse kapital til både udvikling og ovennævnte patentretssager, valgte André S. Eriksen simpelthen at vende sig mod udlandet. Investorklimaet i Danmark var ganske enkelt ikke godt nok. Han valgte derfor at børsnotere Asetek i den norske hovedstad Oslo. Her mærkede han det, han mener, er en helt grundlæggende forskel på, hvordan investortankegangen er i Danmark og broderlandet mod nord.

»Man kan sagtens være børsnoteret i Danmark. Det er ikke noget problem, men det er nogle af investorernes holdning. For hvis du ikke giver overskud, så er der en konsensus om, at det er venturekapital, der skal til. Holdningen er en helt anden i bl.a. Norge,« siger han og tilføjer:

»I Danmark er mindre børsselskaber også presset af pensionsselskabers politik om maksimalt at eje fem pct. Det gør en mindre virksomhed som vores for lille til dem. Men i Norge er det ikke noget problem. Ironisk nok er en af vores investorer Danske Bank – men det er altså den norske afdeling af den.«

Asetek fik løst sine kapitaludfordringer ved at vende sig mod udlandet. Det er der også mange andre danske virksomheder, der har gjort. Det ændrer dog ikke ved, at Asetek-stifteren fornemmer, at »vi generelt er lidt for forsigtige i Danmark«, som han siger. Han mener, at det er værd at huske, at den helt store gevinst ofte kræver, at man er villig til at løbe en større risiko.