Forretning og jura skal gå hånd i hånd i det nye job

Ulla Wulff Kjær starter om få uger i jobbet som direktør for Penge­institutankenævnet. Her skal hun være vagthunden, der skal afgøre konflikter mellem bankerne og forbrugerne.

TV-serien med Perry Mason inspirerede Ulla Wulff Kjær til at tage en uddannelse som jurist. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er første gang, at hun får titlen direktør på visitkortet, men hun mener selv, at hun nu for alvor er kommet på hjemmebane, når hun fremover skal være med til at løse tvister mellem forbrugerne på den ene side og bankerne på den anden.

Det bliver Ulla Wulff Kjær, der til 1. marts begynder i jobbet som direktør for Pengeinstitutankenævnet. På den post afløser hun Thomas Brenøe, der er tiltrådt som vicedirektør i Finanstilsynet.

Det er Forbrugerrådet Tænk og bankernes organisation, Finansrådet, der har ansat Ulla Wulff Kjær. Hun er uddannet jurist og advokat og har samtidig mange års erfaring fra job i den finansielle sektor.

Den kombination går op i en højere enhed i hendes nye job, mener hun.

»Jeg får mulighed for at få samlet mine spidskompetencer. Jeg har en jurabaggrund, der gør, at jeg objektivt kan varetage både forbrugernes og bankernes interesse. Samtidig har jeg fået den forretningsmæssige forståelse fra mine år i den finansielle sektor,« siger Ulla Wulff Kjær, der understreger, at Pengeinstitutankenævnet ikke er nogen domstol, men på mange måder fungerer som en sådan.

»Principperne bag den måde, sagerne bliver behandlet på, er de samme som ved domstolene. Der sidder parter fra både forbrugerne og bankerne og afgør sagerne, og ingen af dem må være inhabile. Som formand for Ankenævnet sidder en højesteretsdommer,« fortæller Ulla Wulff Kjær.

Hun er født og opvokset i den københavnske forstad Rødovre. Når man spørger, hvorfor hun valgte at blive jurist, falder svaret prompte. Allerede som teenager vidste hun, at det var den vej, hun ville gå.

I fjernsynet så hun en serie om en amerikansk forsvarsadvokat ved navn Perry Mason, der kørte over de danske TV-skærme i hendes ungdom.

»Det kan man som teenager hurtigt blive revet med af. At man på den måde kan gå ind og hjælpe folk på den måde. Senere hen får man en lidt mere nuanceret tilgang til tingene,« siger Ulla Wulff Kjær.

Efter hun var færdig som jurist, blev hun efteruddannet som advokat, og derefter var hun klar til at tage job i finansverdenen, hvor hun har været siden år 2000.

Første job var i Nordea, hvor hun hurtigt avancerede og fik en cheftitel oveni. Dem har hun siden hen haft en del af. Hun fremhæver, at hendes ledelsesstil er frihed under ansvar. Det er afgørende, når man er leder for en række meget specialiserede medarbejdere.

»Når man arbejder med specialister, skal de have plads og albuerum. Jeg ville ikke selv bryde mig om, hvis jeg havde en chef, der sad på nakken af mig hele tiden. Når jeg har det sådan, mon andre så ikke også har det,« siger Ulla Wulff Kjær.