Fornuftige studiedata kan sende Novo-kursen lidt op

Det er overordnet ganske gode resultater, som Novo Nordisk har opnået i de sidste fase 3a-studier med sit ekstra hurtigtvirkende insulin aspart, Fiasp.

Foto: Linda Kastrup

Det vurderer analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen, der venter en lille positiv reaktion på aktiemarkedet.

Med data i hus regner Novo at være klar til at indsende ansøgning om markedsføringstilladelse for sit nye insulin i USA og Europa omkring årsskiftet.

Og der er tale om et insulin, der umiddelbart giver større fleksibilitet end forgængeren, Novos bedst sælgende insulin, Novolog, der omsatte for 17,4 mia. kr. sidste år, vurderer Søren Løntoft Hansen, der dog på et enkelt punkt mener, at Novo gerne havde set bedre resultater.

Overordnet er der dog ikke noget at komme efter. De to fase 3a-studier, Onset 1 og Onset 2, der undersøgte effekt og sikkerhed ved Novos hurtigerevirkende insulin, Fiasp, og sammenlignede med Novos bedst sælgende insulin - det ligeledes hurtigtvirkende insulin Novorapid - nåede det primære mål og viste, at insulinerne er mindst lige gode til at reducere langtidsblodsukkeret.

For patienter med type 1-diabetes var reduktionen desuden statistisk signifikant større end den opnået med Novorapid, når insulinerne blev givet som måltidsinsuliner, og forbedringen med Fiasp var lige så god som Novorapid, selv om Fiasp blev taget efter måltider mens Novorapid blev taget ved måltider.

- Diabetikerne vil med Fiasp i mindre grad skulle skulle overveje, hvornår de skal injicere måltidsinsulin i forbindelse med måltiderne. Så er en af målene med udviklingen af måltidsinsulin at gøre det mere bekvemt for diabetikerne, så synes jeg faktisk, at det lykkedes meget godt, siger Søren Løntoft Hansen.

Ifølge Novo viste studierne ingen væsentlige forskelle i bivirkningsprofilen for de to insuliner. Dog blev der med Fiasp observeret en højere forekomst af hypoglykæmi, eller et for stort fald i blodsukkeret, når det blev givet som måltidsinsulin inden for den første time efter starten på et måltid.

- Og det tror jeg gerne Novo ville være foruden, siger Søren Løntoft Hansen.

Han regner dog med, at markedet vil tage godt i mod data.

- Det bliver formentlig en lille positiv kursreaktion, slutter han.

Novo lukkede onsdag med et fald på 1,3 pct. i 340,70 kr.