Fornem nominering til Business-journalister

De to Berlingske Business-journalister Jakob Ussing og Johan Winther er blevet nomineret til årets Cavling-pris, Danmarks fornemste journalistiske pris.

Foto: Linda Kastrup. Jakob Ussing (tilvenstre) og Johan Winther er blevet nomineret til Cavling-prisen for deres afdækning af solcelle-skandalen.
Læs mere
Fold sammen

Nomineringen, som i alt seks journalistiske udgivelser har fået, er kommet i hus for Business-afdækningen af solcelle-skandalen.

Berlingske indledte serien i foråret 2013 og gravede sig langsomt længere og længere ned i en historie, der tog afsæt i en hullet lovgivning.

Siden førte sagen til en alvorlig næse til klima- og energiminister Martin Lidegaard for at have givet urigtige oplysninger til Folketinget, samt et nu nærmest totalt stop for opførelse af nye solcelleanlæg, fordi myndighederne ikke havde styr på omfanget og dermed udgifterne til de mange nye anlæg.

Artiklerne kan læses på www.business.dk/solcellesagen

Jyllands-Postens journalister Niels Sandøe og Thomas G. Svaneborg er nomineret for bogen »Andre Folks Penge«, udgivet på JP Forlag, hvor de kortlægger grundlaget for den danske finanskrise. Tre andre journalister på Jyllands-Posten har også mulighed for at vinde Cavlingprisen, nemlig Orla Borg, Morten Pihl og Carsten Ellegaard, der er nomineret for deres artikelserie om den tidligere PET-agent Morten Storm og afsløringer af PETs metoder i kampen mod terrorisme.

Ekstra Bladets journalister Per Mathiessen, Janus Østergaard, Steen Larsen, James Kristoffer Miles og Sverre Quist er nomineret for en af årets helt store politiske sager, nemlig deres afsløringer af Lars Løkke Rasmussens (V) rejseudgifter som formand for klimaorganisationen GGGI.

DR hiver ligesom Jyllands-Posten to nomineringer hjem. Astrid Fischer, Laurits Nansen og Line Gertsen honoreres med en nominering for deres afsløringer af, hvordan blandt andre psykiateren Arne Mejlhede i årevis fejlbehandlede, uden at Sundhedsstyrelsen greb ind. Et andet DR-projekt, dokumentarserien »I Skattely«, som Jeppe Gaardbo, Frederik Brun Madsen, Søren Kristensen, Michael Klint og Steen Jensen står bag, er også nomineret for afsløringen af finansielle rådgiveres vejledning om skattely.

Der var i alt 69 indstillinger til Cavlingprisen, som udeles af en komitte bestående af Torben Møller, Ida Ebbensgaard, Lea Korsgaard, Lars Rugaard og Kirsten Pilgaard. Med prisen følger 20.000 kroner, og vinderen af Cavlingprisen 2013 offentliggøres 10. januar i Bibliotekssalen i Rundetårn.