Formatkrigen afgøres først efter ferien

Politikerne kommer nærmere og nærmere deadline for, hvornår de skal beslutte, om det offentlige Danmark fremover skal arbejde med et eller to dokumentformater.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikerne er tilsyneladende vildt uenige om, hvordan afslutningen på den store formatkrig i det offentlige skal se ud.

Efter et møde blandt folketingspartiernes IT-ordførere torsdag kom der ingen hvid røg ud og dermed ingen klarhed over, hvilket eller hvilke dokumentformater, det offentlige Danmark fremover skal bruge i kommunikationen med borgere, virksomheder og hinanden samt på internet.

To muligheder er i spil: det Microsoft-udviklede OpenXML (OOXML) og Open Document Format (ODF), som bl.a. er standardformatet i den gratis kontorpakke OpenOffice. Politikerne er under pres, for de skal inden 1. november træffe den endelige beslutning. De to formater har været på prøve i nu snart et halvt år længere end det halvandet år, der blev besluttet, da et enigt folketing bestemte, at Danmark fra 1. januar 2008 skulle arbejde med åbne IT-standarder, så man ikke er afhængig af bestemte leverandører eller bestemte programmer for at kunne læse hinandens dokumenter.

Beslutning efter ferien
Et særligt ekspertudvalg meldte inden mødet tilbage til ordførerne, at det betragter begge de to formater som umodne, hvorfor man ikke bør vælge mellem dem, men tage dem begge for at presse udviklerne til at oppe sig og levere det bedst mulige produkt. Samme konklusion kom Konkurrencestyrelsen med i en rapport i august.

Ifølge avisen Ingeniørens netsted Version2 lover de politiske ordførere, at de vil tage sig sammen og beslutte sig efter efterårsferien.

»Nu krydser jeg så bare fingre for, at vi ikke ender i en boksekamp med tolv omgange,« siger SFs ordfører, Hanne Agersnap, til Version2.

Videnskabsminister Helge Sander (V), som har det øverste ansvar, har tidligere lovet, at der bliver truffet en afgørelse inden 1. november.