Formandspilen i Vestas peger mod Sverige

Den rette profil. Investorerne ønsker en stærk, global profil som ny formand for Vestas, og mange peger mod Sverige for at finde oplagte kandidater. Allerede inden for 14 dage ventes Vestas at sætte navn på de nye bestyrelseskandidater.

En særtransport af Vestas vindmølle-del på motorvejen ved Hobro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestas-bestyrelsen har hurtigt tænkt sig at fortælle, hvem der foreslås til de tre ledige bestyrelsesposter, og investorernes ønske om en udlænding som formand kan meget vel gå i opfyldelse.

Vi vil komme med nogle navne i forbindelse med indkaldelsen til generalforsamlingen, og jeg vil ikke blive overrasket, hvis der er en udlænding iblandt,« siger Vestas’ afgående bestyrelsesformand, Bent Carlsen, der ikke vil uddybe det nærmere.

Han fortæller, at der kan ventes en udmelding forholdsvis snart, og da Vestas ifølge selskabets vedtægter tidligst må udsende indkaldelsen til generalforsamlingen fem uger før afholdelsen 29. marts, så ligner onsdag 22. februar et godt bud på dagen, hvor sløret løftes. Ifølge Vestas’ finanskalender udsendes indkaldelsen dog først 1. marts.

En svensker eller en tysker

En lang række Vestas-investorer og kilder i bestyrelsesverdenen understreger, at den nye formand skal have en stærk, global industriprofil og forstå sig på selve driften af virksomheden, som halter for Vestas.

Samtidig ønskes en stærk finansiel profil, da Vestas også har haft store problemer med økonomistyringen, hvilket kostede den tidligere finansdirektør Henrik Nørremark jobbet.

Investorerne peger mod store industrinationer som Sverige og Tyskland for at finde den rette person. Især Sverige nævnes af mange, da kulturen er tæt på den danske. Få ønsker at sætte navne på de mulige kandidater, men svenskerne Arne Karlsson og Håkan Samuelsson nævnes. Karlsson sidder blandt andet i bestyrelsen for A.P. Møller - Mærsk, mens Samuelsson sidder i bestyrelserne for Volvo Cars og Siemens.

Rygtet der ikke vil dø

Skal der peges på en dansker, så falder talen nærmest entydigt på FLSmidths topchef, Jørgen Huno Rasmussen, der allerede sidder i Vestas’ bestyrelse. FLSmidths bestyrelsesformand, Vagn Sørensen, afviste ganske vist kategorisk i gårsdagens Berlingske Business, at det kan komme på tale, og desuden er vurderingen fra langt de fleste, at en så tung post som topjobbet i FLSmidth ikke kan kombineres med det meget tidskrævende job som formand for Vestas.

Ikke desto mindre bliver Jørgen Huno Rasmussen ved med at blive nævnt, og det er der gode grunde til. Han har nemlig den globale industriprofil samt succesen med en turnaround, som bliver afgørende for den nye formand.

»Der er brug for en formand, der har haft succes med en stor turnaround som den, Vestas nu har brug for,« siger Stephen Bruyant-Langer, der leder den danske afdeling af den globale topchefrekrutteringsvirksomhed Korn/Ferry International.

Opgør med fortiden

Han mener også, at det bliver så tidskrævende, at den kommende formand ikke vil kunne varetage et stort job som topchef i en anden virksomhed samtidig.

»Det er vigtigt at få en formand ind, der har forståelse for at drive en global, kompleks industriforretning, og som forstår hele værdikæden fra selve produktionen til kunderne. Det kræver et meget stort overblik, for der er brug for en systematisk oprydning. Formanden skal være tæt på driften, og da Vestas’ strategi har spillet fallit, så bliver der tale om et grundlæggende opgør med fortiden,« siger Stephen Bruyant-Langer.

Han vurderer, at udskiftningen og fornyelsen i Vestas’ bestyrelse vil give en energiindsprøjtning og er sikker på, at Vestas vil kunne tiltrække tunge udenlandske navne til formandsjobbet.

»Vestas kan sagtens tiltrække en stærk global profil med industrierfaring. Det er en meget spændende opgave, og der er alt at vinde for den nye formand, fordi udgangspunktet er så udfordrende,« siger Stephen Bruyant-Langer.