Formanden: Vestas skal være et teknologiselskab

Et grønt selskab eller et industriselskab? Tænk igen. Vestas skal ifølge formanden været et dybt teknologiselskab, for det er en god måde at holde konkurrenter på afstand.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ganske svært at kende forskel på den seneste omgang markedsføring fra Vestas og den klassiske 80er-film ”Tron”. Med strålende neonfarver på sort baggrund præsenterede Vestas for få uger siden sin nyeste film om selskabets hybridsatsning, der kombinerer sol, lagring og vind i én løsning – men målet er ikke at den danske vindmøllekæmpe skal producere solceller og batterier. Målet er, at Vestas på sigt skal blive et teknologiselskab, forklarer Vestas’ formand Bert Nordberg i et interview.

»Det er ikke nok med bare vind eller sol, hybridløsninger har brug for lagring og styringssoftware. Det er min overbevisning, at vi bliver et teknologiselskab, et dybt teknologiselskab. Så vil det blive meget sværere at konkurrere med os. Det er historien bag strategien,« siger Nordberg.

»Min ide er, at vi går fra at producere vindkraft til at tale om vedvarende systemer. Hvis du arbejder godt sammen med styringssoftware i systemet, så kan man løse problemet med udsving i produktionen.«

Vestas bredte allerede sin strategiske retning ud i forbindelse med årsregnskabet for 2016. Strategien i vindmølleselskabet er drevet af en vision, der i Nordbergs første år som formand hed ”Den ubestridte globale leder inden for vind”, men som nu er skiftet ud med ”Den globale leder i bæredygtige energiløsninger”. I første omgang satte det spekulationer i gang om, hvorvidt Vestas ville gå ind i produktion af solceller og batterier, men det afviser formanden. I stedet har Vestas indgået et strategisk samarbejde med batteriproducenten Northvolt.

»Vi har ikke brug for en batterifabrik, for der kommer til at være masser af dem. Det er en no-brainer at lave bilbatterier i dag, men vi har brug for god teknologi, så vi får det meste ud af batterierne, og det udvikler vi med Northvolt,« siger Nordberg, der også afviser, at Vestas vil købe sig ind i solceller nu og her, men han mener godt, at Vestas kan spille en rolle i solcelleudbygningen gennem nogle af de styringsløsninger, som Vestas købte sig til, da man overtog amerikanske Utopus.

»I Abu Dabi, hvor der ikke er en sky på himlen, er det godt at bygge sol, men det betyder ikke, at de ikke får brug for styringsløsninger for at udligne produktionen, så vi kan være dér, men det er ikke en del af planen at bygge solceller selv. Og hvis vi ville gå ind i sol, så ved du, at vi havde råd til det, men det vil vi ikke,« siger formanden.