Formand: Unikt karrierespring får Kåre Schultz til at stoppe

Et usædvanligt godt jobtilbud betyder, at Lundbeck må sige farvel til sin topchef, Kåre Schultz, efter mindre end to et halvt år.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Bestyrelsesformand Lars Rasmussen blev informeret om Kåre Schultz' fratrædelse søndag, og han har ikke forsøgt at matche det tilbud, som får Kåre Schultz til at skifte til en position som topchef for den israelske medicinalkæmpe Teva Pharmaceutical Industries.

»Det er et valg, som Kåre har foretaget, at han gerne ville tage den udfordring op, som det er at blive administrerende direktør for et af verdens største medicinalselskaber. Det har vi ikke på nogen måde forsøgt at matche. Det er et valg, der er truffet, og så skal vi videre derfra,« siger Lars Rasmussen til Ritzau Finans.

Han peger på, at et relativt langt opsigelsesvarsel betyder, at Lundbeck trods alt har tid til at få en ordentlig proces, når Kåre Schultz' afløser skal findes.

Indtil videre fortsætter Kåre Schultz således i Lundbeck. Det gælder også Staffan Schüberg, der stopper som salgsdirektør.

Hvor lang tid, der vil gå med at finde en afløser, kan Lars Rasmussen ikke at udtale sig om.

I organisationen hersker der ærgrelse over beslutningen.

»De reaktioner jeg har fået er, at Kåre både er en dygtig og vellidt chef, så vi er kede af, at han stopper, men det er fuldt forståeligt, at han accepterer den her udfordring, som er meget sjælden og meget unik,« siger Lars Rasmussen.

Nu er det ingen hemmelighed, at Kåre Schultz har modtaget ret store optionsordninger og bonusser. Alligevel vælger han at forlade virksomheden efter bare godt to år. Hvad er de ordninger så værd?

»Det kan du selvfølgelig godt spørge efter. Men nu er det sådan, at ordningerne har virket, forstået på den måde at selskabet er blevet meget mere værd i den periode, hvor Kåre har været her. Derfor er der også værdi i hans aktieoptioner,« siger Lars Rasmussen og fortsætter:

»Men det, der er tale om her, er usædvanligt forstået på den måde, at et af de største selskaber i branchen på grund af de resultater Kåre har skabt, har rakt ud til ham og tilbudt ham et job, som de færreste får mulighed for i deres professionelle karriere. Så det har ikke noget at gøre med fastholdelse. Det kan man ikke gardere sig i mod.«

Aktien i Lundbeck falder mandag morgen med 12 pct. til 362,30 kr. Da Kåre Schultz blev udnævnt til topchef den 6. maj 2015 steg Lundbeck-aktien næsten 20 pct. til 156,40 kr. fra 130,50 kr.

/ritzau/FINANS