Formand tryg trods krise i Lundbeck

Lundbeck mangler desperat nye lægemidler, og selskabets aktie har klaret sig væsentligt dårligere end C20-indekset generelt i Claus Brædstrups tid som topchef i medicinalvirksomheden. Men Lundbecks bestyrelsesformand Flemming Lindeløv siger, at ”ingen kan lugte nye stoffer” som Brædstrup.

Kursen på Lundbeck-aktien er steget med knap 18 procent siden Claus Brædstrup satte sig i den danske medicinalkoncerns chef-stol for første gang tilbage i november 2003. Til sammenligning er C20-indekset steget med godt 90 procent.

”Uanset hvordan man vender og drejer det, så har aktien ’underperformed’ i Brædstrups tid. Men det er vanskeligt at sige, om det har noget med Brædstrup at gøre. Man kan aldrig vide, om en anden direktør ville have valgt at konsolidere forretningen anderledes, men igen – det er vanskeligt, fordi branchen er sådan, at tit så lykkes produkterne bare ikke,” siger aktie-analytiker i Jyske Bank, Frank Hørning Andersen.

Bestyrelsesformand i Lundbeck Flemming Lindeløv er tryg ved den nuværende ledelse i Lundbeck med Claus Brædstrup i spidsen. Forleden erkendte Claus Brædstrup over for Jyllands-Posten, at virksomheden er i vanskeligheder, fordi det lægemiddel, som Lundbeck tjener 60 procent af sine penge på, løber af patent i 2012-2014. Og der er ikke fundet en afløser endnu.

"Vi er ikke i dyb krise, men i krise," sagde den 62-årige Claus Brædstrup, der har været i Lundbeck siden 1998 og topchef siden 2003. Men ifølge Flemming Lindeløv kommer der altså ikke umiddelbart til at ske noget i Lundbeck-ledelsen udover, at den nye økonomidirektør Anders Götzsche tiltræder senere på året og afløser Hans Henrik Munch-Jensen – og så når Brædstrup fylder 65 om tre år.

”Vi får en ny økonomidirektør ind, og vi kender jo Brædstrups dåbsattest, og ved nøjagtigt, hvornår han bliver 65. Vi har jo en pensionsalder på 65, men vi er meget tilfredse med Claus Brædstrup. Han gør et formidabelt stykke arbejde. Ingen kan lugte nye stoffer, som han kan,” siger bestyrelsesformand Flemming Lindeløv og fortsætter sine roser:

”Jeg føler egentlig, at vi har en ualmindelig dygtig ledelse. Og vi har specielt et stort og dygtigt team på Mergers & Acquisitions området og inden for forskning og udvikling, så jeg føler mig meget, meget tryg. Vi mangler heller ikke ny kapital, og vi har et stort cash flow, så både pengene og talentet er der.”

Opbakning fra hele bestyrelsen
Flemming Lindeløv siger, at han godt tør tale på hele bestyrelsens vegne, når det gælder opbakningen til Lundbeck-ledelsen. Bestyrelsen har gennemtænkt et ”worse case scenario” – med optimismen i behold.

”Da vi arbejder med sandsynligheder og lange tidsperspektiver i denne her branche, så er det klart, at der er et ’best case scenario’, hvor alting kører flot derudad – hvor vores nye stoffer bliver godkendt det ene efter det andet fra 2011 og frem. Men som bestyrelse spørger vi også, hvad nu hvis ’worse case scenario’ opstår, og vi ikke har nye lægemidler i år 2012, 2013 og 2014. Så vil vi komme ud for et dyk i indtjeningen,” siger Flemming Lindeløv.

”Det gode er, at vi i de kommende år har en god indtjening. Optimismen er i behold, og vi tror på, at vi nok skal lykkes med opkøb eller vores pipeline. Gennem længere tid har vi jo arbejdet ihærdigt på at kunne købe stoffer og firmaer. Specielt for at finde en afløser til Cipralex. Vi har fire stoffer, som ser lovende ud, hvis vi får nogle partnerskaber op at stå omkring dem. Vi har jo prøvet det her før, da vi skulle finde en afløser for Cipramil,” siger han.

Oppe mod store spillere
Knap så optimistisk er analytiker Peter Falk-Sørensen fra Dansk Aktieanalyse. Han ser Claus Brædstrup som en dygtig mand, men vurderer, at det kan blive svært for Lundbeck at rejse sig oven på flere slag. Den seneste fiasko, hvor Lundbeck og samarbejdspartneren Merck valgte at droppe søvnmidlet Gaboxadol handlede om meget mere end ”bare” det at opgive et produkt sent i udviklingen.

”Det er mere alvorligt end, at Merck har opgivet Gaboxadol. Det var hele det strategiske potentiale i aftalen, der var vigtig, fordi den indebar, at Merck skulle hjælpe Lundbeck med at etablere en stærk organisation i USA. Der er produkter, Lundbeck kan købe nu, men de risikerer at stille sig ringe, når de ikke kan markedsføre det globalt, fordi man kun har en europæisk organisation,” siger Peter Falk-Sørensen.

Desuden er han betænkelig ved Mercks ageren omkring opgivelsen af søvnmidlet Gaboxadol. Lige som i en aktuel sag mellem Merck og det dansk/amerikanske biotekselskab Genmabktuel sag mellem Merck og det dansk/amerikanske biotekselskab Genmab har Merck været uklar i sin begrundelse for at opgive Gaboxadol, mener Peter Falk-Søresen.

Først var Merck ude at sige, at det skyldtes, at man havde konstateret alvorlige bivirkninger. Senere at man ikke troede, at produktet var bedre end de allerede eksisterende søvnmidler på markedet. Det er desuden mærkeligt, at man finder alvorlige bivirkninger i fase 3, som er den sidste del af en række forsøg med lægemidlet i mennesker. Man burde have fundet den slags bivirkninger i fase 1, mener han.

”Det viser, at man er oppe imod nogle store spillere, og at Lundbeck er en beskeden spiller med en smal pipeline,” siger Peter Falk-Sørensen.

Der skal nye produkter til, men det er ikke nemt lige at købe de rigtige, siger Peter Falk-Sørensen. Set fra den positive har Lundbeck en stærk indtjening.

”De har nogle muskler at spille med. Og de har en stor ekspertise inden for centalnervesystemet (CNS). Men den kan selvfølgelig hurtigt smuldre, hvis ikke der sker noget,” siger Peter Falk-Sørensen.