Formand sagde længe nej til Mantoni

Mantoni har de seneste ni måneder forsøgt at sige op i Bang & Olufsen, men bestyrelsesformand Ole Andersen lod ham vente.

Mantoni har de seneste ni måneder forsøgt at sige op i Bang & Olufsen, men bestyrelsesformand Ole Andersen lod ham vente. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Tue Mantoni ville allerede for ni måneder siden fratræde som topchef for Bang & Olufsen. Men han fik nej fra bestyrelsesformand Ole Andersen og besked på at vente, indtil selskabet var i en bedre stand.

Først efter B&O har indgået et vigtigt samarbejde med koreanske LG, og efter der er kommet mere ro om kinesiske Sparkle Roll interesse for at købe den danske virksomhed, har Ole Andersen accepteret at skifte topchef.

»Tue Mantoni kom til mig for ni måneder siden og bragte spørgsmålet op om hans langsigtede engagement med Bang & Olufsen. Han var ikke sikker på, at han havde energien og lysten til at tage et nyt langt træk. Med afslutningen på det seneste strategiske arbejde og afslutningen på Sparkle Rolls-forløbet, mente vi, at der nu var et vindue, hvor Tue Mantoni kunne trække sig,« fortæller Ole Andersen.

Mantonis farvel til B&O betyder, at den snart forhenværende blot 41-årige topchef nu er klar til en ny karrierevej, Han vil først og fremmest have mere tid til familien. På den profesionelle plan vil han investere i lovende mindre virksomheder, komme ind i flere bestyrelser og bruge mere tid på at være rådgiver for den norske kapitalfond FSN, som i Danmark blandt andet ejer Lagkagehuset.

Afløseren

Hans afløser bliver Henrik Clausen, der kommer fra Telenor, hvor han fra 2005 og frem til 2010 var dansk chef, inden han efterfølgende stod i spidsen for telegigantens malaysiske division.

»Da Mantoni havde annonceret sit ønske, fik bestyrelsen jo god tid til at gennemføre en successionsplan, så vi kunne melde en ny direktør ud med det samme,« siger Ole Andersen.

Det lykkedes aldrig Mantoni at få gjort B&O til en velindtjenende virksomhed. Målet om at omsætte otte-ti mia. kr. og tjene 12 pct. af det, er selskabet ikke kommet i nærheden af.

»B&O har været i krise i mange år, og det var vi også, da Tue Mantoni blev ansat, men vi må også erkende, at opgaven var betydeligt større, end vi havde forventet,« siger Ole Andersen.

Han glæder sig dog over de forandringer, Mantoni har gennemført. Flere dele er solgt fra, og så kan samarbejde med LG betyde, at B&O kan klare sig alene fremover.

»Jeg vil imidlertid mene, at B&Os udgangspunkt i dag er langt bedre end for fem får siden. Med de strategiske beslutninger, vi har gennemført, står vi med en helt anden virksomhed, end da vi startede,« siger Ole Andersen.

Tue Mantoni får 18 måneders løn for at have sagt sin stilling op, hvilket er lige under 11 mio. kr.