Formand om lav Mærsk-kurs: Vi har skabt store værdier

Selvom aktiemarkedet ikke belønner det, har A.P. Møller-Mærsk skabt store underliggende værdier i de sidste 13 år. Det siger Michael Pram Rasmussen om den periode han har været bestyrelsesformand for den store danske virksomhed.

A.P. Møller-Mærsk generalforsamling tirsdag d.12. april 2016 i Bella Center i København. Michael Pram Rasmussen (im). (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller-Mærsk har skabt store værdier, selvom aktiemarkedet ikke har belønnet det.

Michael Pram  Rasmussen peger over for Berlingske, at i den periode han har siddet for bordenden har den danske olie- og shippingkoncern øget egenkapitalen og betalt betragtelige udbytter tilbage til aktiemarkedet.

Alligevel er investorerne ikke glade for A.P. Møller-Mærsk-aktien. Siden Michael Pram Rasmussen blev bestyrelsesformand en decemberdag i 2003 er kursen stort uændret. Men med til den historie hører dog, at der i perioden er betalt betydelige udbytter til aktionærerne. Først er fremmest det hovedparten af provenuet fra salget af aktieposterne i Dansk Supermarked og Danske Bank betalt tilbage.

»For 13 år siden havde vi en egenkapital på 92 mia. kr. og siden har vi udloddet næsten 100 mia. og bygget en ny egenkapital op. Der er skabt reelle værdier, men det værdsættes ikke så meget, fordi aktiekursen ikke fastsættes på det historiske, men på hvordan de ser billedet fremadrettet. Og der er en bekymring pga. olien og pga. fragtraterne, og det påvirker kursen,« sagde Michael Pram Rasmussen til Berlingske i forbindelse med tirsdagens generalforsamling i virksomheden.

Mens egenkapitalen i 2003 var på 92 mia. kr. er den i det seneste regnskab for 2015 vokset til 233 mia.kr.

»Det som er afgørende for os, at vi skaber reelle værdier. Vi tænker selvfølgelig på kursen, men mange af de reelle værdier, som vi har skabt, kunne vi ikke have skabt, hvis ikke vi havde været det konglomerat, som vi er. Vi havde ikke haft olien, Maersk Line eller terminalerne, hvis ikke vi var et konglomerat,« siger Michael Pram Rasmussen.

Hen henviser til, at forretningsområderne blev bygget op med penge fra de andre dele af A.P. Møller-Mærsk, og at mange af områderne ikke var rentable i deres første år. For eksempel fik selskabet rettighederne til den danske undergrund i 1962. Ti år senere blev den første olie udvundet i den danske del af Nordsøen og området blev først rigtigt rentabelt op gennem 1980'erne og 1990'erne.

Et af problemerne for A.P. Møller-Mærsk er også den såkaldte konglomeratrabat. Det er en rabat, som investorerne vil have for at købe aktier i koncerner med meget forskellige forretningsområder, fordi det betyde, at de ikke selv kan sammensætte deres portefølje.

Virksomheden har selv sagt, at målet er at skabe et såkaldt premium konglomerat med meget lav rabat. Det er blandt lykkes for den store amerikanske virksomhed General Electric, der består af mange vidtforgrenede virksomheder. Pram tvivler dog på, at den nuværende rabat kommer længere ned efter den er blevet lavere siden frasalgene af Danske Bank og Dansk Supermarked.

»Jeg tror ikke den falder. Vi har ikke lavet nogle strukturelle ændringer og samtidig har vi modvind på fragt og på oliesiden,« siger Pram Rasmussen.

Han understreger, at den manglende succes på aktiemarkedet ikke er godt, men at årsagen ligger i de omkringliggende konjunkturer.

»Kursudviklingen er ikke tilfredsstillende, men det afspejler indtjeningen og de udsigter der er for oliepris og fragtrater, som der er i øjeblikket. Vi kan ikke ændre sådan noget som fragtrater så vi må arbejde med vores omkostninger,« siger Pram Rasmussen.

A.P. Møller - Mærsk består i dag af fem forretningsben. Ud over containerrederiet Maersk Line og olieforretning Maersk Oil har koncernen Maersk Drilling, der udlejer boreplatforme, og havneselskabet APM Terminal. Det sidste område er en blanding af flere mindre selskaber, som er relateret til shippingbranchen.