Formand: Lind Invests ønske kan ikke efterkommes nu

Fronterne er trukket op inden næste uges ekstraordinære generalforsamling i Danske Andelskassers Bank, DAB.

ARKIVFOTO 2013 af Danske Andelskassers Bank. Hovedsæde på Viborgvej i Hammershøj mellem Randers og Viborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En utilfreds aktionærgruppe med Lind Invest i spidsen har ikke haft held til at overbevise DAB's bestyrelse og formand Jakob Fastrup om, at der bør sammensættes en ny bestyrelse for DAB, som kan opnå opbakning fra en bred skare af aktionærerne.

I stedet vil bestyrelsen gå efter at få sine otte kandidater valgt ind i bestyrelsen.

Den utilfredse aktionærgruppe med Lind Invest og Farringdon Netherlands lagde ellers mandag op til et kompromis og en bred sammensætning, og gik dermed bort fra sit oprindelige forslag om at få fem nye kandidater ind i bestyrelsen.

»Det kan godt være, at det er en god idé med en bredt sammensat bestyrelse, men problemet er, at det kom så sent, at vi faktisk ikke kan håndtere det«, siger Jakob Fastrup til Ritzau Finans og uddyber:

»Vi har jo efter deres ønske berammet en ekstraordinær generalforsamling. De starter med en melding om, at bestyrelsen skal skiftes ud, opstiller fem kandidater og meddeler, at de vil komme med nogle flere til generalforsamlingen. Så er der to af deres kandidater, der trækker sig, de kommer med nogle nye og fortsætter med at skrive læserbreve og udtale mistillid til vores bestyrelse i flere medier. Folk begynder så at komme med fuldmagter til den afstemning, der kommer, og så vender Lind Invest rundt en god uge før generalforsamlingen. Her sidder vi så med fuldmagter fra folk, som vi er nødt til at benytte på den måde, de er afgivet,« siger Jakob Fastrup.

SKARP KRITIK

Meldingen har fået Lind Invest med omkring en femtedel af DAB-aktierne til at fare i kridthuset og sende en pressemeddelelse, som i kras tone kritiserer bestyrelsen.

»Vi må konstatere, at det har været vigtigere for formanden og den siddende bestyrelse at fastholde deres nuværende position end at varetage bankens langsigtede interesser. Situationen kunne være løst ved at få samlet en bred og kompetent bestyrelse, der afspejler den faktiske aktionærsammensætning«, siger investeringsdirektør i Lind Invest Kasper Herrestrup ifølge meddelelsen.

Utilfredsheden hos Lind Invest stammer fra en nedjustering i foråret, der kom kort tid efter en stor emission i december sidste år, hvor Lind Invest og andre tilførte banken mere end 400 mio. kr.

Desuden har Lind Invest udtrykt skuffelse over, at en henvendelse fra et pengeinstitut om en fusion med en betydelig præmie faldt på gulvet. Ifølge Jakob Fastrup blev der dog aldrig fremsat et konkret bud.

SKIDT FOR BANKEN

For DAB har polemikken sat flere negative spor, påpeger Jakob Fastrup.

»Det handler om negativ omtale og uro blandt kunderne. Folk kommer ind i bankerne og spørger, hvad alt det her er for noget, og så skal vores medarbejdere forklare folk om tingene i stedet for at passe deres almindelige job. Desuden koster det. Vi har bestilt hal og haft udgifter til rådgivere,« siger Jakob Fastrup.

Han opfatter Lind Invests forslag om en bred løsning som et tilbagetog.

»Man startede med at tro, at man kunne vælte bestyrelsen i sin helhed, og nu er man så begyndt at se lidt forpjusket ud. Dagsordenen er vel at komme til at se lidt mindre forpjusket ud,« siger Jakob Fastrup.

Hos Lind Invest er tonen også skarp.

»Vi er bekymret for, hvad formandens og bestyrelsens beslutning nu fører med sig af andre kortsigtede handlinger, for at de kan beholde deres positioner endnu en periode. Det kan skade banken og aktionærernes værdier på både kort og lang sigt,« siger Kasper Herrestrup i pressemeddelelsen.

Ritzau Finans ville gerne have talt med Kasper Herrestrup for en kommentar, men har ikke haft held til at træffe ham.