Formand: Kåre Schultz skal få Lundbeck til at tjene penge

Lundbecks bestyrelsesformand Håkon Björklund forventer, at selskabets nye topchef Kåre Schultz gør den kriseramte medicinalvirksomhed lønsom hurtigst muligt.

Lundbecks bestyrelsesformand Håkon Bjørklund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Bestyrelsesformand Håkon Björklund lægger ikke skjul på, at han har gjort lidt af et kup ved at lokke Novo Nordisks nu forhenværende kronprins Kåre Schultz til at indtage topchefstolen hos medicinalvirksomheden Lundbeck på Ottiliavej i Valby.

»Kåre Schultz har gjort det ekstremt godt og skabt gode resultater hos Novo Nordisk. Jeg er meget glad for, at han nu bliver adm. direktør hos Lundbeck,« siger Håkon Björklund, der ikke vil afsløre præcist, hvor længe dialogen med Kåre Schultz har stået på.

 

»Men dialogen har stået på et stykke tid og er ikke først begyndt efter, at Kåre Schultz stoppede hos Novo Nordisk i sidste uge,« tilføjer han.

Forventningerne til Kåre Schultz er da også skyhøje.

»Jeg forventer, at han gør Lundbeck succesfuld og effektiv. Jeg forventer, at der kommer maksimal vækst i salget af både nye og gamle produkter. Kåre Schultz skal gøre toplinjen så god som mulig, mens det skal ske så omkostningsbevidst som muligt. Det har han gjort hos Novo Nordisk, og det forventer jeg også, at han kan gøre hos Lundbeck,« siger Håkon Björklund.

Ifølge Finans.dk skal Lundbeck igennem omkostningsreduktioner og udviklingsportefølje og de mange partnerskaber, Lundbeck har indgået de senere år, skal gennemgås med en tættekam.

Men Håkon Björklund ønsker ikke at være så konkret.

»Man kan altid blive mere omkostningseffektiv, men vi skal blive det samtidig med at vi vokser på toplinjen,« siger han.

Ude fra kunne det godt se ud som om Lundbeck har udviklet sig til lidt af en rodebutik. Er der brug for oprydning?

»Nej, men omverdenen forandrer sig. Vi bliver stadig mere konkurrenceudsatte, og derfor er det altid vigtigt, at drive virksomheden så omkostningseffektiv som muligt,« siger Håkon Björklund.

Er der sat et mål for, hvornår Lundbeck igen skal tjene penge?

»Så snart som muligt,« siger Håkon Björklund.

De senere år har været en hård til for Lundbecks aktionærer, som har måttet se aktiekursen ligge lavt uden udsigt, til indtjening i selskabet og med stagnerende omsætning på grund af patentudløb.

Kåre Schultz' forgænger Ulf Wiinberg, der overraskende stoppede i november sidste år, fordi han havde forbrudt sig mod Lundbecks interne regler om at modtage aktier som gave og oplyse om det, har ved flere lejligheder talt om, at man bør opfatte Lundbeck som en biotekaktie med den risiko, som følger med.

Den linje kommer dog ikke til at fortsætte med den nye topchef, hvis det står til Håkon Björklund.

»Lundbeck skal også være god for aktionærerne. Selskabet skal have så god en tilvækst som muligt og skal samtidig være lønsom. Når vi tjener penge bliver det en god forretning for aktionærerne. Fremover skal vi have fokus på aktionærer, patienter, medarbejdere og andre stakeholders,« siger Håkon Björklund.

Ifølge Håkon Björklund er der ikke lavet en strategi eller skitser til en ny strategi for Lundbeck endnu. Det bliver én af de opgaver, Kåre Schultz skal kaste sig over, når han tiltræder om to uger, den 20. maj.

»Nu må han starte i virksomheden og kommer ind og lære den og medarbejderne bedre at kende. Det bliver op til ham at overveje den nye strategi og sætte et stærkt ledelsesteam omkring sig,« siger Håkon Björklund, der udover at være bestyrelsesformand har fungeret som adm. direktør i Lundbeck, siden Ulf Wiinberg stoppede.