Formand for Topsil: Vi vælger den sikre løsning og sælger nu

Selv om der var et konkurrerende selskab på banen, så har Topsil valgt ikke at tage nogen chancer og har derfor solgt selskabets siliciumforretning, der udgør langt størstedelen af aktiverne, til Globalwafers fra Taiwan.

virksomheden Topsil laver silicium Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Sådan lyder det fra formand Jens Borelli-Kjær, efter at Frederikssund-virksomheden fredag på en ekstraordinær generalforsamling har fået godkendt salget for 355 mio. kr.

Tilbage i maj var Topsil og Globalwafers nået til enighed om en pris på 320 mio. kr., men op til generalforsamlingen kom der et konkurrerende bud på 335 mio. kr. fra kinesiske National Silicon Industry Group (NSIG), som desuden gjorde sig klar til at byde højere.

Konkurrencen fik Globalwafers til at forhøje sit bud til 355 mio. kr., og det blev det endelig bud, da aktionærerne valgte at takke ja på anbefaling fra bestyrelsen.

- På den ene side havde vi et tilbud på 335 mio. kr., som måske bliver til noget, og på den anden side havde vi et tilbud på 355 mio. kr., som vi, hvis vi sagde ja til det, vidste ville blive til noget. Derfor var det en ret let beslutning, siger Jens Borelli-Kjær.

Men hvorfor har I haft så travlt med at lukke handlen?

- Det havde vi heller ikke, bortset fra at den aftale, vi havde lavet med Globalwafers tilbage i maj, var afhængig af generalforsamlingens godkendelse i dag, siger han.

- Og det betød, at hvis den ikke blev godkendt, så ville aftalen falde bort, og så ville vi stå uden en aftale og i stedet stå med en erklæring fra et andet selskab.

- Vi ville gå fra en tryg og sikker aftale med en fornuftig pris til en utryg situation med en lavere pris. Vi har spillet det sikre kort, som samtidig har givet aktionærerne flest penge i lommen, siger Jens Borelli-Kjær.

IKKE TID TIL CHANCER

Usikkerheden begrunder han blandt andet med, at NSIG havde sat som betingelse, at mindst 90 pct. af aktionærerne skulle takke ja til buddet.

Ritzau Finans: NSIG skriver, at det er klar til at hæve buddet yderligere. Ved at lukke i dag giver I jo ikke jer selv chancen for at få en bedre pris?

- Nej, det kan du sige, men nu er det ikke den eneste dialog, vi har haft med NSIG, og selskabet fik mulighed for at give deres bedste tilbud her til morgen inden generalforsamlingen.

- Det valgte selskabet så ikke at gøre og i stedet fremsætte et offentligt købstilbud, og det må være deres egen beslutning, siger han.

NSIG skrev i en meddelelse - forud for generalforsamlingen - at det ikke ville komme et bud, fordi processen derfor ikke ville være retfærdig, da selskabets tilbud ikke ville kunne blive godkendt fredag modsat det konkurrerende bud fra Globalwafers.

FÅ AKTIONÆRER MØDTE OP

Der var omkring 30 pct. af aktionærerne til stede i dag, og 73,9 pct. takkede ja til handlen. Hvordan kan du være sikker på, at du taget den rigtige beslutning set med aktionærernes øjne?

- Det kan jeg heller ikke være sikker på, men der er aldrig i nærheden af 100 pct. af vores aktionærer, som møder op. Men alle aktionærer har haft mulighed for at møde op og afgive brevstemmer og fuldmagter, siger Jens Borelli-Kjær.

- Det er tre fjerdedele af de fremmødte aktionærer, som har støttet op, og det er vi tilfredse med, siger han og fortæller, at blandt andet den største aktionær, EDJ-gruppen, som ifølge data fra Bloomberg råder over 14,4 pct. af Topsil-aktierne, sagde god for salget.

Når handlen går igennem, vil Topsils eneste tilbageværende aktivitet være en ejendomsforretning i Polen, som man vil forsøge at sælge.

Jens Borelli-Kjær mener, at salgsprocessen egentlig er lukket nu, da siliciumforretningen nu teknisk set er solgt fra. Han fortæller dog, at NSIG godt kan byde på Topsil-aktien, men det eneste at byde på vil være provenuet fra salget og så altså det polske ejendomsselskab.